2 June 2009
bhajee czyli mixed veg curry
Co jakiś czas mamy ogromną ochotę na coś z kuchni indyjskiej. W zakamarkach piwnicy chował się nam ostatni kabaczek zeszłoroczny i był to już najwyższy czas by się nad nim zlitować i włożyć go do garnka! Wyszukałam dobry przepis w książeczce " The Curry Club, Indian Restaurant Cookbook", zmieniłam nieco warzywa (tu można dowolnie wybierać w zależności od tego co się ma akurat w domu i nie trzeba trzymać się kurczowo proporcji składników) i oto rezultat:
Bhajee - mixed veg curry
300 gr ziemniaków
1 kabaczek
120 gr marchewki
120 gr zielonego groszku
1 duża cebula (ja dałam 2 bo lubię)
4-5 ząbków czosnku
ok 100 gr pomidorów (mogą być z puszki)
3 łyżki oleju
sól
przyprawy:
1 łyżeczka kurkumy
1-2 łyżeczek kminu mielonego (ja lubię więcej więc dałam 2)
2 łyżeczki kolendry mielonej
1 łyżeczka mielonego chilli (ja dałam trochę ponad pół i wyszło ostre)
2-3 łyżeczki słodkiej papryki
1 łyżeczka soli
(ja dodałam jeszcze startego korzenia imbiru - ok. 2-3 centymetry)
Przyprawy nasypać do miseczki, i dodać troszkę wody y utworzyła się z nich gęsta masa.
Do rondla, na rozgrzany olej wrzuciłam posiekaną cebulę, po kilku minutach jak się podsmażyła nieco, dodałam przyprawy i mieszając smażyłam około 1 minuty. Następnie dodałam czosnek (posiekany) i podgotowane wcześniej i pokrojone na kawałki ziemniaki i marchewkę (warzywa kroję w kostkę około 1-2 cm szerokości). Dodałam potem groszek i kabaczek (pokrojony w podobną kostkę) oraz pomidory (również pokrojone na kawałki). Dolałam troszkę gorącej wody (około 1 szklanki) i mieszając gotowałam pod przykryciem na małym ogniu około pół godziny (aż warzywa są miękkie) .
Jemy takie curry z ryżem.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Zrobiłem dzisiaj. Bardzo smakowite.
ReplyDeleteOgromnie sie ciesze!
ReplyDelete