23 July 2009
pyszne risotto z cukinią
Urodzaj cukinii na naszej działce motywuje mnie do szukania różnych przepisów na jej wykorzystanie. Nadszedł też czas na risotto z cukinią! Nigdy dotąd go nie gotowałam i okazało się bardzo miłym zaskoczeniem - delikatny aromat cukinii, walory kolorystyczne no i sam smak - wspaniała kompozycja! To moja propozycja do akcji "Z widelcem po Europie".
Risotto z cukinią
1 szklanka ryżu do risotto (np. arborio)
2 małe cukinie (żółta i zielona)
1 cebulka
2 ząbki czosnku
1 litr wywaru z warzyw lub rosołu z kurczaka
1/2 szklanki białego wina wytrawnego
1/2 łyżeczki przyprawy (pietruszka, czosnek i chilli)
1 płaska łyżeczka przyprawy ziołowej mieszanej ( mieszanka włoska "contadino")
2 łyżki masła
1 łyżka oliwy
1 miseczka startego świeżego parmezanu
sól/pieprz
Cebulkę drobno posiekałam i zeszkliłam w rondlu na 1 łyżce masła, dodałam ryż, chwilę smażyłam z cebulką mieszając (1-2 minuty), podlałam winem i gdy wyparowało po chochelce dolewałam wrzącego rosołu mieszając. W międzyczasie na patelni podsmażyłam na oliwie pokrojone na pół plasterki cukinie oraz posiekany czosnek. Smażyłam mieszając kilka minut. Risotto gotowałam około 12 minut po czym dodałam podsmażoną cukinię i gotowałam kolejne 5 minut (należy próbować, ryż powinien być ugotowany ale nie zbyt miękki). Risotto powinno być dosyć gęste, lecz jednocześnie stosunkowo płynne. Wyłączyłam gaz, dodałam pozostałą łyżkę masła i połowę parmezanu, sól, pieprz, zamieszałam i zostawiłam na parę minut.
Przed podaniem posypujemy resztą parmezanu. Smacznego!
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
bardzo lubie risotto, szczegolnie z warzywami:)
ReplyDeleteslicznie sie prezentuje:)
viridianko - dzieki za dobre slowo!
ReplyDeleteBardzo lubię cukinię! :))) Chętnie bym sprobowała takiego risotto:)
ReplyDeleteAniu skorzystałam z Twojego przepisu, to było moje pierwsze risotto i wyszło pyszne pozwoliłam sobie wykorzystać twój przepis i umieścić na moim blogu pozdrawiam
ReplyDeleteMajanko - próbuj, warto!
ReplyDeleteMagdo - ogromnie mi miło, że Ci smakowało!
Mniam! Risotto i jeszcze z cukinia na dodatek, to zdecydowanie cos dla mnie :)
ReplyDeletePozdrawiam!
Aniu donoszę ,ze robiłam wczoraj gościom na kolacje i .......później były tylko puste talerze do mycia
ReplyDeleteBea, widze, ze cukinia ma sporo wielbicieli!
ReplyDeleteMargot - jak sie ciesze, ze smakowalo!
Można się dosiąść do stołu? Uwieeeelbiam!
ReplyDelete:)
Poleczko - zapraszam!
ReplyDelete