22 July 2009
sałatka Caprese
Szybka i pyszna sałatka dla zabieganych - czyli chwilowo w sam raz dla mnie. Uwielbiam mozzarellę i chociaż u nas niełatwo kupić oryginalną włoską mozzarellę z mleka bawolego, to i tak kombinacja zwykłej mozzarelli z pomidorem i bazylią polanych świetną oliwą - też należy do moich ulubionych dań.
Sałatka Caprese
1 mozzarella
1 pomidor
2 gałązki świeżej bazylii
oliwa
ocet balsamiczny
sól
pieprz
Kroimy na plasterki mozzarellę i pomidora. Układamy na przemian na talerzu i dekorujemy listkami bazylii. Polewamy oliwą i odrobiną octu balsamicznego i na koniec posypujemy pieprzem i solą do smaku. Pysznie smakuje ze świeżą ciabattą!
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Uczta nie tylko dla oczu:)
ReplyDeleteoj,fakt!!! proste,pyszne,klasyczne :))
ReplyDeleteślicznie, kolorowo, radośnie
ReplyDeletetaka salatke jem przynajmniej raz w miesiacu:) uwielbiam ją;)
ReplyDeleteUwielbiam... :-) pozdrawiam
ReplyDeleteMiłe Panie - witam w klubie milosnikow mozzarelli!
ReplyDeleteO tak! :) Uwielbiam caprese, ale po tym, co posmakowałam we Włoszech, cięzko będzie mi się cieszyć polską wersją...
ReplyDeleteAniu, wiem co czujesz... Tez przepadam za oryginalna wloska mozzarella!
ReplyDeleteCoś dla mnie, pyszne i piękne zarazem...tak mozzarella włoska jest zupełnie inna...pozdrawiam.
ReplyDeleteu mnie od 2 tygodni ta sałatka jest co drugi dzień i mozzarella też różnej jakości ,choć pomidory raczej bardzo dobrej jakości i zawsze smakuje
ReplyDeleteKass, Margot - u nas tez bardzo czesto, dobre pomidory rzeczywiscie dodaja aromatu! I swiezutka bazylia!
ReplyDeleteWitam wszystkich. dobre caprese to; sklep Alma, mozzarella di bufala jednodniowa, drogie lecz pyszne pomidory malinowe o pełnym bukiecie aromatu, dużo drtoższy ocet balsamico 12 letni oryginalny (będzie wiadomo że to ten jak się go znajdzie) wystarczy dodać 3 krople, oliwa zoliwek, mielony od kopa pieprz sól morska i doniczka prawdziwej bazylii do tego czerwone el portillo barolo i na przekąskę oliwkiz migdałami i kawałek serowego 3 miesięcznego zachwytu rodem z francji. Polecam się na przyszłość w tej dziedzinie executive chef Q chefq@interia.eu
ReplyDelete