27 November 2009
powidła dyniowo-pomarańczowe
Kilka dni temu zrobiłam rewelacyjne powidła - szczerze mówiąc to jedne z najpyszniejszych przetworów jakie udało mi się kiedykolwiek zrobić. Powidła mają bardzo kremową konsystencję, cudowny kolor i niewiarygodnie kuszący aromat pomarańczy. Do tego stosunkowo mało cukru - czyli w efekcie coś co można nie tylko zajadać z chlebem czy bułką na śniadanie, ale również użyć do słodkich wypieków. Gorąco polecam bo warto. Powidełka chciałabym dołączyć do Cytrusowego Weekendu.
Przepis znalazłam w jednej ze starszych "Kuchni" i podaję jak w oryginale bo tak też dokładnie zrobiłam.
Powidła dyniowo-pomarańczowe
ok. 2 kg dynia
2 pomarańcze
4-5 łyżek wody
250 g cukru
sok z 2 cytryn
1 łyżeczka mielonego imbiru
5 łyżek otartej skórki z pomarańczy
Dynie obieramy i oczyszczamy i kroimy w kostkę. Pomarańcze dzielimy na cząstki. Mieszamy w rondlu, podlewamy wodą i dusimy na wolnym ogniu mieszając aż się rozgotują na masę.Całość przecieramy przez sito, dodajemy cukier, sok z cytryn, imbir i skórkę otartą z pomarańczy. Smażymy do uzyskania żądanej gęstości - stale mieszając. Gorące powidła przekładamy do słoików, zakręcamy i gotowe!
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
wierze,ze pyszne sa,bo pysznie wygladaja :) :)
ReplyDeletePozdrawiam :)
Bardzo smakowity blog, pozdrawiam i gratuluję!
ReplyDeletePiękne! kolor wspaniały, ja robiłam dyniowo-cytrynowe, też pyszne.
ReplyDeleteo tak kolor maja śliczny ,ale i skład widać smakowity
ReplyDelete