12 December 2010

WP # 97 bułki na zakwasie


Ogromnie się cieszę, że po tak długiej nieobecności znów mogłam przyłączyć się do weekendowego pieczenia! Tym razem pieczemy wspólnie w Weekendowej Piekarni bułki, a że przepadam za bułeczką na śniadanie więc tym chętniej zabrałam się wczoraj do pracy! Oczywiście zapomniałam dosypac nasionek, a planowałam dodać zamiast pestek dyni mój ulubiony mak. Jak zwykle przypomiałam sobie za późno, gdy ciasto już wyrosło. Podarowałam więc sobie ten mak, a bułki i tak wyszły bardzo smaczne :-).
Przepis zamieszczam za Gospodarnym Szczęściem :

Bułki na zakwasie  

150 g aktywnego zakwasu żytniego, dokarmionego 10-12 h wcześniej 
300 g mąki pszennej 
100 g mąki orkiszowej - użyłam z pełnego przemiału 
170-200 g wody - dałam 170 g. 
2 łyżki oliwy 
1 łyżeczka miodu 
1 łyżeczka soli 
1 łyżeczka świeżych drożdży  
2 łyżki pestek dyni (opcjonalnie) - miałam dać maku ale zapomniałam :-(

Zakwas wymieszać z wodą i drożdżami. Dodać oliwę, sól i miód i stopniowo wsypywać mąkę. Wyrobić gładkie ciasto, na końcu dodając pestki dyni. Ciasto przełożyć do miski wysmarowanej oliwą, przykryć ściereczką i odstawić do wyrastania na ok. godzinę. Ciasto powinno podwoić objętość.
Kiedy ciasto jest wyrośnięte, delikatnie posmarować wnętrza dłoni oliwą i odrywając kawałki ciasta formować bułeczki (wyszło mi 10 sztuk). Bułeczki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zostawiając między nimi ok. 4 cm odstępy. Ja zostawiłam bułki przykryte ściereczką na pół godziny by wyrosły przed pieczeniem.
Piekarnik nagrzać do 230 st C. Wstawić bułeczki i piec ok. 12 minut - do zrumienienia. Bułeczki dość znacznie rosną jeszcze w piekarniku. Po upieczeniu ostudzić na kuchennej kratce.

9 comments:

  1. Ślicznie wyglądają i napewno są smaczne:)

    ReplyDelete
  2. mmm...
    piękne, idealnie okrągłe ;]

    ReplyDelete
  3. Aniu , ja to się nie mogę napatrzeć jakie ty równiutkie te bułki pieczesz , szok

    ReplyDelete
  4. Śliczne te bułeczki Aniu!:)

    ReplyDelete
  5. pysznie wygladaja:) ach zjadlabym taka domowa:)

    ReplyDelete
  6. Aniu, cudownie Ci się upiekły :) są takie idealnie okrągłe!

    ReplyDelete
  7. z wytrawnymi dodatkami byłyby super :)

    ReplyDelete
  8. Idealne te bułeczki. Nie tylko kształtem, ale i zapewne smakiem zadowolą nie jednego pożeracza bułeczek:)
    Pozdrawiam:)

    ReplyDelete