Ostatnio coś ciągle chodzą za mną bułeczki. Crusty Hard Rolls z blogu Tatter piekło już wiele osób i wczoraj przyszła na nie kolej i u mnie. Upiekłam z całej porcji (choć zazwyczaj piekę z około pół kilo mąki), i nie żałuję, bo bułeczki są pyszne. Nie tylko ładnie wyglądają, ale mają też chrupiącą skórkę i bardzo mięciutki środek. Przy tym bardzo proste w wykonaniu, czyli cóż więcej można chcieć! Doskonałe po prostu do wszystkiego! Przepis poniżej podaję za Tatter:
Crusty Hard Rolls
500g letniej wody
15g swieżych drożdży
1 łyżka cukru
2 łyżeczki soli
Zaczyn przygotowałam z 260 gramów maki, letniej wody, cukru i drożdży. Wszystko wymieszałam w misce i zostawiłam w cieple na 15 minut.
Do zaczynu dodałam resztę mąki i sól i wyrobiłam elastyczne ciasto. Zostawiałam na 1 godzinę, znów zagniotłam krotko i ponownie zostawiłam do fermentacji na godzinę.
Gotowe ciasto podzieliłam na 20 części, zawinęłam w lekkie kule i pod przykryciem zostawiłam na 15 minut. Następnie z każdej kuli ukształtowałam owalne bułeczki. Ułożyłam je na naoliwionej blasze i pozwoliłam im wyrastać przez 30 minut. Piec rozgrzałam do 220C. Przed włożeniem do pieca, bułki smarowałam jajkiem roztrzepanym z mlekiem i posypałam makiem. Nacięłam wzdłuż i wsunęłam do pieca. Piekłam 25 min (ja piekłam 20 minut). Wystudziłam na kratce.
przepadam wręcz za bułeczkami z makiem...a te nacięcia są cudowne :)
ReplyDeleteśliczne są te bułeczki, też mam na nie smaka (:
ReplyDeleteCudownie Ci sie udały! piękności i jakie smaczniutkie, prawda ? :)
ReplyDeletetak u ciebie pieczywo zawsze wygląda pięknie , profesjonalnie
ReplyDeleteSama przyjemność je oglądać
Mmm ;) Wyglądają bardzo smakowicie. Muszą być chyba bardzo chrupiące. Już czuję ten zapach pieczywa i miłe uczucie ciepła ;)
ReplyDeleteoj, pyszne są. moje ulubione.
ReplyDeletepozdrawiam :-)
Pięknie wyglądają! Muszą być pyszne. Kuszą mnie i kuszą , chyba bede musiała je także kiedyś popełnić:))
ReplyDeletenie tylko ładnie wyglądają.. to prawda. są piękne!
ReplyDeleteA jakiej innej mąki można użyć?/
ReplyDeleteBardzo dziękuję za komplementy! Po bułeczkach zostało już tylko wspomnienie...
ReplyDeleteChrupko - myślę, że spokojnie można użyć poznańskiej lub wrocławskiej
A może się za nie zabiorę zaraz? Hm... Przepiękne :)
ReplyDeleteI to już? Tylko kilka składników?? :)
ReplyDeleteJa chcę je upiec :) Dla weekendowych gości :)
Mafilko - robią się bardzo prosto! I są rzeczywiście bardzo smaczne.
ReplyDeletePolko - Piecz koniecznie!