9 May 2010

WP po godzinach - chleb 40 % żytni z kminkiem


A już myślałam, że będę na bieżąco w WP po godzinach, a tu się okazuje, że jest nowe zadanie! Cierpliwie jednak nadrabiam zaległości i dziś upiekłam chleb 40 % z kminkiem. Pyszny, już go kiedyś robiłam i bardzo nam smakował. Ja bardzo lubię smak kminku w chlebie, jako dziecko pamiętam jak paluszkami zdrapywałam go z chleba i pogryzałam nasionka. Chleb dzisiejszy jest z tych co się bardzo lepią i w tym miejscu muszę się pochwalić, że po raz pierwszy użyłam mojego nowego pomocnika kuchennego, którego dostałam w prezencie od mojego męża! Choć lubię wyrabiać ciasto i patrzeć jak rozwija się gluten, to w tym przypadku z radością powierzyłam prace mojemu wymarzonemu Kitchen Aid-owi!


Nie muszę dodawać, że wywiązał się z zadania świetnie i pozostało mi jedynie uformować chlebek!
Tu miałam niejakie problemy, które ciągną się za mną już od ponad miesiąca, czyli od momentu jak kupiłam ostatnią torbę mąki w moim lokalnym młynie. Okazało się, że nie jest to tym razem ich mąka, lecz z innego młyna i od samego początku mam ogromne problemy. Stąd nieco rustykalne kształty moich ostatnich wypieków. Tym razem nie nacięłam chleba by uniknąć jego rozlania po kamieniu, a i tak wyszedł nieco płaski, jak i inne ostatnio. Ważne, że smakuje dobrze! Upiekłam według podanego przepisu, jedynie z połowy porcji - jeden bochenek. Przepis poniżej za Piekarnią po godzinach:

40% żytni z kminkiem

Zaczyn:

400g maki żytniej razowej (lub średniej)
332g wody
20g (2 łyżki) zakwasu (żytniego razowego najlepiej)


Ciasto chlebowe:

600g maki pszennej chlebowej wysokoglutenowej (użyłam kilka razy Manitoby i kilka razy mąki zwykle przeze mnie używanej do wypieku chleba 12,5g....nie zauważyłam istotnych różnic)
348g wody
2 1/2 łyżeczki kminku
1 łyżka soli
12g świeżych drożdży lub 1 łyżka drożdży instant
plus cale ciasto zakwaszone minus 2 łyżki

Składniki zakwasu wymieszać i zostawić na 14-16 godzin w temperaturze 21C.
Wymieszać dokładnie składniki ciasta chlebowego wraz z zakwasem ok 3 min, sprawdzić hydrację i znów wyrabiać, aż do utworzenia się silnego glutenu ok 3-4 min.
Ciasto jest gęste i lepkie.
Zostawić do wyrośnięcia 1 godz.
Podzielić i ukształtować dwa bochenki.
Zostawić znów do wyrośnięcia na 50-60 min w 25-28C (moje wyrastają w torbie w słońcu na parapecie).
Naciąć i wsadzić do pieca (na rozgrzany kamień) 240C na 15 min, potem temperaturę obniżyć do 230C i piec kolejne 20-25 min.


11 comments:

  1. Piekny chlebek Aniu. Uwielbiam takie "rustykalne" ksztalty chlebow :) A pomocnik niezwykle urodziwy :))

    Pozdrawiam!

    ReplyDelete
  2. Przystojny ten pomocnik, oj przystojny. Też o takim marzę... ale póki co chyba właśnie w stadium marzeń pozostanie. ;)

    Chlebek jest piękny.
    Szkoda, że mam takie zaległości - i w WP i w WPPPG...

    ReplyDelete
  3. Piekny chlebek! Cudownie u Ciebie wygląda!
    A nowy robot.. no cóż, marzenie:) Super!

    ReplyDelete
  4. o tak chleb pierwsza klasa , a pomocnik śliczny , oj śliczny

    ReplyDelete
  5. Chleb pyszny to wiem ;-) I wiesz że twoje chleby są pierwsza klasa. Ciekawi mnie ten twój młyn. Czy w Krakowskich sklepach są gdzies ich mąki? Przywiozłabym sobie. Lubię mączne degustacje.

    ReplyDelete
  6. Dziękuję wszystkim za komplementy :-)
    Gospodarna narzeczono - chleb kupuję w Krakowskich Zakładach Zbożowych na ul. Mogislkiej - mają tam sklep firmowy - tylko tam jest mąka chlebowa, pozostałe są w większości sklepów.

    ReplyDelete
  7. idealny pomocnik do takiego chlebka! wspaniale się spisał :)

    ReplyDelete
  8. Aniu chlebek pierwsza klasa, co tam że mąka nie taka, że lekko płaski, ważne że pyszny!
    PS. Kiciusia nieładnie zazdroszczę...
    pozdrawiam.

    ReplyDelete
  9. alez masz cudownego pomocnika :-)
    i chleb rzecz jasna!

    ReplyDelete
  10. O rany masz Kiciusia??
    Zazdroszcze :)
    Chebe jest piekny Aniu - jak wszystkie Twoje chleby.

    ReplyDelete