6 May 2010

sałatka wiosenna z jajeczkami przepiórczymi

Wiosna nie jest dla nas ostatnio łaskawa. Z utęsknieniem wypatruję rankami promieni słońca, schowałam do szafy letnie buty, które dopiero co wyjęłam i znów ubieram się ciepło, prawie jesiennie. A już było tak cudnie w zeszłym tygodniu! 
Chcąc przywołać, a raczej przywabić wiosnę, przygotowałam nam wczoraj lekką sałatkę, kolorową i bardzo pyszną!

Sałatka wiosenna z jajeczkami przepiórczymi
(na 2-3 osoby)
1/2 główki sałaty lodowej
1/2 ogórka
8-10 rzodkiewek
duża garść czarnych oliwek bez pestek
2 łyżki kaparów
8 jajeczek przepiórczych ugotowanych na twardo, obranych i przekrojonych na połówki
posiekany szczypiorek do przybrania

sos:
1/2 szklanki jogurtu naturalnego
2 łyżeczki pikantnej musztardy (np Dijon)
1-2 łyżki majonezu (opcjonalnie)
1 łyżka soku z cytryny
sól/pieprz

Sałatę myjemy i rwiemy listki na mniejsze kawałki. Obrany ogórek kroimy na kawałki, podobnie rzodkiewkę. Mieszamy w miseczce składniki sosu. Na talerzach układamy sałatę, ogórka, rzodkiewkę, posypujemy kaparami i przepołowionymi oliwkami. Polewamy całośc sosem. i układamy na wierzchu połówki jajeczek. Posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
Smacznego!


9 comments:

  1. Nigdy nie jadłam przepiórczych jajek, a do takiej sałateczki małe jajeczka wydają się idealne :)

    ReplyDelete
  2. pięknie wygląda! a te jajeczka śliczne w tej sałatce :)

    ReplyDelete
  3. Wspaniale wygląda ta sałatka:)

    ReplyDelete
  4. wypatrywanie promyków słońca.. i mnie towarzyszy każdego dnia.
    ślicznie wyglądają w sałatce e małe jajeczka.

    ReplyDelete
  5. O jakie wiosenne ;) Aż słyszę świergot ptaków jak patrzę na tą sałatkę

    ReplyDelete
  6. O wow! Cóż za cudna, wiosenna sałatka! Mniam:) Uwielbiam takie:)

    ReplyDelete
  7. Sliczna, wiosenna salatka Aniu :) I te jajka przepiorcze bardzo urokliwe :))

    Pozdrawiam!

    ReplyDelete
  8. Pyszne, po prostu pyszne!!!!

    ReplyDelete