Wiosna nie jest dla nas ostatnio łaskawa. Z utęsknieniem wypatruję rankami promieni słońca, schowałam do szafy letnie buty, które dopiero co wyjęłam i znów ubieram się ciepło, prawie jesiennie. A już było tak cudnie w zeszłym tygodniu!
Chcąc przywołać, a raczej przywabić wiosnę, przygotowałam nam wczoraj lekką sałatkę, kolorową i bardzo pyszną!
Sałatka wiosenna z jajeczkami przepiórczymi
(na 2-3 osoby)
1/2 główki sałaty lodowej
1/2 ogórka
8-10 rzodkiewek
duża garść czarnych oliwek bez pestek
2 łyżki kaparów
8 jajeczek przepiórczych ugotowanych na twardo, obranych i przekrojonych na połówki
posiekany szczypiorek do przybrania
sos:
1/2 szklanki jogurtu naturalnego
2 łyżeczki pikantnej musztardy (np Dijon)
1-2 łyżki majonezu (opcjonalnie)
1 łyżka soku z cytryny
sól/pieprz
Sałatę myjemy i rwiemy listki na mniejsze kawałki. Obrany ogórek kroimy na kawałki, podobnie rzodkiewkę. Mieszamy w miseczce składniki sosu. Na talerzach układamy sałatę, ogórka, rzodkiewkę, posypujemy kaparami i przepołowionymi oliwkami. Polewamy całośc sosem. i układamy na wierzchu połówki jajeczek. Posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
Smacznego!
Nigdy nie jadłam przepiórczych jajek, a do takiej sałateczki małe jajeczka wydają się idealne :)
ReplyDeleteależ pysznie wygląda :)
ReplyDeletepięknie wygląda! a te jajeczka śliczne w tej sałatce :)
ReplyDeleteWspaniale wygląda ta sałatka:)
ReplyDeletewypatrywanie promyków słońca.. i mnie towarzyszy każdego dnia.
ReplyDeleteślicznie wyglądają w sałatce e małe jajeczka.
O jakie wiosenne ;) Aż słyszę świergot ptaków jak patrzę na tą sałatkę
ReplyDeleteO wow! Cóż za cudna, wiosenna sałatka! Mniam:) Uwielbiam takie:)
ReplyDeleteSliczna, wiosenna salatka Aniu :) I te jajka przepiorcze bardzo urokliwe :))
ReplyDeletePozdrawiam!
Pyszne, po prostu pyszne!!!!
ReplyDelete