Zastanawiałam się ostatnio jaką smakowitą tartę by upiec i zarazem wykorzystać mój spory zapas cebuli. Była też okazja, bo w środę wpadły do mnie koleżanki a tarta to takie szybkie i niekłopotliwe danie, które można sobie przygotować wcześniej. Żaden z przepisów nie do końca spełniał moje oczekiwania, więc koniec końców tarta cebulowa którą upiekłam okazała się owocem moich ekserymentów. Przyznam, że bardzo nam smakowała :-)
Tarta cebulowa
spód:
200 g mąki
100 g masła
szczypta soli
1 jajko
w razie potrzeby odrobina wody
nadzienie:
1 kg cebuli
1-2 ząbki czosnku, posiekane
3 łyżki oliwy
200 ml mleka
2 duże lub 3 małe jajka
50-100 g sera "niebieskiego" (dałam Stiltona)
sól/pieprz
Zagniotłam spód do tarty, rozwałkowałam i wyłożyłam nim formę na tartę (ok. 24 - 28 cm). Włożyłam na godzinę do lodówki i następnie podpiekłam (wpierw "podziubaną" widelcem, przykrytą papierem do pieczenia obciążonym ceramicznymi kulkami) w 190 C przez ok. 15-20 minut.
W międzyczasie obrałam cebule, pokroiłam w plasterki i podsmażyłam na oliwie na małym ogniu aż zmiękła , dodałam czosnek i potem dusiłam jeszcze pod przykryciem na małym ogniu ok. 30 minut (mieszając co chwilę). W osobnym naczyniu rozbełtałam nieco jajka w mleku, przyprawiłam solą i pieprzem. Wyłożyłam tak przygotowaną cebulę na tartę, zalałam mlekiem z jajkami i posypałam po wierzchu pokruszonym serem. Zapiekałam w 200 C około 35-40 minut.
Tarta równie smaczna na ciepło co na zimno.
Pysznie się prezentuje! Chętnie bym zjadła taką na obiadek:)
ReplyDeletePozdrawiam.
Bardzo fajne, niekłopotliwe danie. Pozdrawiam:)
ReplyDeleteTarta cebulowa należy do moich ulubionych tart wytrawnych, jest pyszna, robię podobną z przepisu Tessy Caponi-Borawskiej...a tu moja:
ReplyDeletehttp://smakiaromaty.blogspot.com/2008/09/tarta-z-cebul.html
Pozdrawiam.
mmm ten smak musi być cudowny... uwielbiam cebulę!
ReplyDeleteWygląda pysznie :)
ReplyDeleteUwielbiam cebulę pod każdą postacią. Cudowna tarta.
ReplyDeleteMiłej niedzieli :)
Chętnie bym się załapała na kawałek. Nie ma wyjścia muszę takie cudo zrobić, bo brzmi i wygląda dość zachęcająco ;]
ReplyDelete