21 May 2013

Ciasto z marcepanem i kandyzowanymi wiśniami


To pyszne ciasto upiekłam kilka dni temu. Doskonałe dla wielbicieli migdałów i marcepanu :-) Jest dosyć słodkie, wilgotne bardzo aromatyczne! Przepyszne!

Ciasto z marcepanem i kandyzowanymi wiśniami

200 gr masła w temperaturze pokojowej
200 gr cukru
4 jajka rozbełtane
200 gr mąki pszennej tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100 gr kandyzowanych wiśni
100 gr mielonych migdałów
2-3 krople aromatu migdałowego
200-250 gr marcepanu
50 gr zblanszowanych migdałów, połówki
cukier puder do posypania po wierzchu

Nagrzewamy piekarnik do 160 C. Smarujemy masłem tortownice ok. 20 cm.
Miksujemy mikserem masło i cukier aż powstanie puszysta masa. Dodajemy stopniowo jajka i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia cały czas miksując. Mieszamy z mielonymi migdałami i wisniami pokrojonymi na mniejsze kawałki. Połowę masy przekładamy do tortownicy. Wałkujemy marcepan, tak by mieścił się w tortownicy. Kładziemy delikatnie na ciasto, przykrywamy drugą połową ciasta. Wyrównujemy wierzch i posypujemy połówkami migdałów.
Wkładamy do piekarnia i pieczemy ok. 1 i 1/2 godziny. Po około godzinie pieczenia przykrywamy ciasto folią aluminiową by się nam wierzch nie przypalił. Przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem czy jest upieczone, w razie potrzeby dopiekamy jeszcze 10 minut. Wyciągamy tortownice z piekarnika i kładziemy na kratce. Po pół godzinie wyciagamy w formy i studzimy dalej. Na koniec posypujemy cukrem pudrem. Gotowe!


8 comments:

  1. mmm :D i te kandyzowane wiśnie coś cudownego;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Karola - wiśnie rzeczywiście świetnie się komponują :-)

      Delete
  2. musiało smakować cudownie :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oj smakowało, z naciskiem na czas przesszły ;-)

      Delete
  3. Podoba mi się to zestawienie. Zwłaszcza z marcepanem :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Przepadam za marcepanem :-) Miałam akurat trochę w lodówce i rzeczywiście dodaje dużo smaku temu ciastu :-)

      Delete