Wczoraj mój drogi mąż ugotował bardzo fajne curry z ryby i kalafiora. Kupiliśmy w tym celu świeżą rybę, belonę. Jest ona bardzo smaczna i dosyć unikalna, gdyż ma niebieskie ości :-) Przepis na to curry zlaneźliśmy w książce "Indian Cookery" aut. Madhur Jaffrey's. Oczywiście zjedliśmy je z ryżem basmati i piklami cytrynowymi.
Curry z ryby i kalafiora
500 g ryby morskiej (filet ze skórą pokrojony na kawałki lub w przypadku belony - dzwonka)
1 i 1/2 łyżeczki mielonego kminu
1 i 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 łyzeczki chilli
1 łyżeczka soli
100 gr cebuli posiekanej
ok. 5 cm korzenia imbiru, obranego i posiekanego
1-2 zielone świeże chilli, pkrojone na 3-4 kawałki
ok. 400 ml wody
7 łyżek oleju
ok. 350 gr kalafiora, podzielonego na nieduże różyczki (2-3 cm)
6 łyżek jogurtu naturalnego
świeżo zmielony pieprz
Kawałki ryby umieszczamy w misce, dodajemy po 1/2 łyżeczki mielonego kminu, kolendry i soli, po 1/4 łyżeczki kurkumy i chilli, mieszmy dokładnie, przykrywamy i odstawiamy na ok. 1 godzinę.
Cebulę, imbir, zielone chilli i 3 łyżki wody miksujemy w blenderze na pastę.
W rondlu rozgrzewamy 6 łyżek oleju i smażymy różyczki kalafioa aż staną się lekko brązowe, wyciagamy kalafior łyżką cedzakową, przekładamy do miseczki i odstawiamy na bok. Kalafiora posypujemy 1/4 łyżeczki soli i szczyptą czarnego pieprzu, mieszamy.
Do rondla wkładamy kawałki ryby i smażymy z obu stron na lekko złoty kolor, nie chcemy by ryba się ugotowała, tylko podsmażyła.Wyciagamy kawałki ryby łyżką cedzakową i odstawiamy na bok.
Do rondla dodajemy 1 łyżkę oleju i gdy będzie gorący dodajemy pastę z blendera. Smażymy mieszając aż pasta zrobi się jasno brązowa, dodajemy pozostałą 1 łyżeczkę kminu, kolendry, 1/4-1/8 łyżeczki chilli i 3/4 łyżeczki soli, smażymy chwilę, dodajemy 1 łyżkę jogurtu, mieszamy i smażymy ok. 30 sekund i podobnie robimy z pozostałym jogurtem, dodając po 1 łyżce. Dolewamy ok. 400 ml wody i po zagotowaniu delikatnie przenosimy do rondla rybę (żeby nam się nie połamała) oraz kalafior. Przykrywamy częściowo i gotujemy na średnim ogniu ok. 5 minut, aż ryba będzie ugotowana a kalafior miękki. Podczas gotowania polewamy rybę i kalafior powstałym sosem.
Podajemy z ryżem basmati :-)
Curry i ja dzisiaj jadłam na obiad, ale z jagnięciny. Z ryby nigdy nie jadłam, ale chętnie bym spróbowała :)
ReplyDeleteBasik, każde curry jest pyszne :-)
Delete