2 May 2013

Keralskie curry z ryby


W zeszłym tygodniu kupiliśmy w Makro świeżą tilapię i zdecydowaliśmy się zrobić z niej curry. Mąż rybę oczyścił i wyfiletował (zostawiając skórę), by łatwiej była ją potem móc zjeść. Curry rodem z Kerali (przepis z książki "The Essential Kerala Cookbook") jest bardzo aromatyczne, a "kokum" nadaje niesamowitego dymnego zapachu i lekko kwaskowatego smaku. W Kerali kokum jest stosowany tak jak tamarynd w innych krajach Azji. Curry bardzo nam smakowało :-)


Curry z ryby z mleczkiem kokosowym
Meen Mapas

500 gr ryby
1 i 1/2 łyżki oleju
1 łyżeczka nasion gorczycy
1/2 łyżeczki nasion kozieradki
1 średnia cebula, posiekana
4 zielone chilli przecięte wzdłuż
12 ząbków czosnku, posiekanych
3 cm kawałek świeżego korzenia imbiru, posiekany
1 gałązka świeżych listków curry (ok. 10 listków)
3 kawałki kokum
1 łyżeczka soli
3/4 szklanki mleczka kokosowego

mix przypraw:
1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
1/2 łyżeczki mielonej kurkumy
1/2 łyżeczki mielonego chilli
2 łyżeczki kolendry mielonej
4 łyżki wody

Kokum dzielimy bna mniejsze kawałki i moczymy w 3/4 szklanki wody ok pół godziny.
Rybę oczyszczamy i kroimy na kawałki ok. 3 cm i płuczemy. W rondlu rozgrzewamy olej i dodajemy gorczycę. Gdy zacznie pękać dodajemy kozieradkę, cebulę, zielone chilli, czosnek, imbir, listki curry i smażymy aż cebula się zeszkli. Dodajemy przyprawy mieszamy z wodą i tąastę dodajem do rondla. Smażymy na małym ogniu przez 5 minut, stale mieszając. Dodajemy namoczony kokum wraz z płynem i zagotowujemy. Dodajemy rybę i sól i delikatnie mieszamy. gotujemy na małym ogniu aż ryba będzie miękka i sos zgęstnieje. Dodajemy mleczko kokosowe, zagotowujemy i ściągamy z ognia. Gotowe!
Podajemy z ugotowanym ryżem.



1 comment: