27 April 2013

Wietnamska sałatka z zielonego mango


Sałatkę z zielonego mango może przygotować każdy, bo owoce mango sprzedawane w naszych sklepach są najczęściej twarde i niedojrzałe. Sałatka jest prosta, bardzo smaczna, w sam raz na lekki lunch :-) Przepis znalazłam tutaj.

Wietnamska sałatka z zielonego mango
Green Mango Salad

2 niedojrzałe owoce mango
1 małe zielone lub czerwone chilli
1/2 małej czerwonej cebuli
1 łyżka prażonego sezamu
garść świeżych listków kolendry
1/3 szklanki świeżego soku z limonki lub cytryny
4 łyżki cukru palmowego lub trzcinowego
2 łyżeczki startego świeżego imbiru
1/2 łyżeczki soli
1 łyżka oleju sezamowego

Owoce mango myjemy, obieramy i kroimy na malutkie słupki (wielkości zapałki). Z chilli usuwamy nasiona, a samą papryczkę kroimy na cieniutkie plasterki lub drobno siekamy. Cebulę kroimy na cienkie półplasterki. Mieszamy w misce mango, chilli, listki kolendry, cebulę i większość nasion sezamu. W kubeczku przygotowujemy sos - najpierw mieszamy sok z limonki (cytryny) z cukrem by ten się dobrze rozpuścił, potem dodajemy starty imbir oraz sól i olej sezamowy. Mieszamy i polewamy naszą sałatkę. Salatkę mieszamy dokładnie i na koniec posypujemy po wierzchu pozostałym sezamem. Gotowe!







2 comments:

  1. Ta sałatka jest rewelacyjna! i wygląda obłędnie! pozdrawiam;)

    ReplyDelete
  2. Mam z tą sałatką problem. Owoce mango, które kupuję zielone, są nawyraźniej w środku zupełnie dojrzałe...

    ReplyDelete