Marokańska sałatka z marchewki jest prosta i bardzo aromatyczna i przygotowałam ją jako dodatek do ostatnio pieczonej łopatki jagnięcej. Sałatkę zrobiłam dokładnie według przepisu Ricka Steina (z książki "Mediterranean Escapes") i podałam ją w tempetarurze pokojowej, ale myślę, że na ciepło też byłaby pyszna :-) Moim zdaniem świetnie komponuje się z jagnięciną, ale też i z innymi pieczonymi mięsami, a jej lekki miętowy smak dodaje daniu egzotyczny charakter i zupełnie nowy wymiar smaku. Gorąco polecam!
Sałatka z marchewki z listkami mięty
600 g marchewki obranej
1 łyżka wody z kwiatu pomarańczy
1/2 ząbka czosnku, drobniutko posiekanego
1/2 łyżeczki drobnego cukru
1 i 1/2 łyżki świeżego soku z cytryny
2 łyżki oliwy extra vergine
1 łyżka posiekanych świeżych listków mięty
sól
Marchewkę kroimy wzdłuż na pół i ponownie na pół a potem na kawałki. Wrzucamy marchewkę do rondla z wrzącą osoloną woda i gotujemy 6-7 minut aż będzie prawie miękka (jakby al dente) Odcedzamy i zostawiamy by nieco przestygła. W miseczce mieszamy wodę z kwiatu pomarańczy z czosnkiem, cukrem, sokiem z cytryny i oliwą i mieszamy z przestudzoną marchewką. Tuż przed podaniem dodajemy miętę i mieszamy. Podajemy w temperaturze pokojowej. Świetnie pasuje jako dodatek do mięs, w szczególności do jagnięciny.
Świetny pomysł na nietypowo podaną do obiadu marchewkę! Dzięki za dołączenie do akcji, pozdrawiam.
ReplyDeletecała przyjemność po mojej stronie :-)
DeleteAniu ,ale mi się podoba ta twoja sałatka
ReplyDeleteAniu ,a do wegetariańskich dań by pasowała?
Margot, pewnie, że by pasowała. Pyszna byłaby z racuszkami cukiniowymi czy czymś podobnym, tylko trzeba patrzeć, żeby mięta nie zdominowała wszystkiego, więc ja bym wybrała jakieś orientalne danie vege, albo po prostu dodałabym aromatyczne przyprawy - jakąś masalę na przykład do takich racuszków.
Deletea to przejrzę u ciebie przepisy te na placuszki i zrobię , bo sałatka kusi
DeletePycha :) Mięty jeszcze nie dodawałam, ale to super opcja :)
ReplyDeleteMyślę, że by Ci smakowała :-)
Delete