18 May 2011

Indyjskich smaków ciąg dalszy, czyli kurczak w śmietanie


Powoli przegryzam się przez przepisy autorstwa Madhur Jaffrey z jej świetnych książek. Tym razem pomyślałam, że ugotuję kurczaka w sosie śmietanowym i moim skromnym zdaniem kurczak wyszedł świetnie! Zresztą wszystko co ugotowałam z książek tej Pani jest pyszne, więc cieszę się, że jeszcze tyle intrygujących przepisów na mnie czeka. My nadal żyjemy naszymi wakacjami i wspominamy smaki z odległych krajów, nie ma więc lepszego sposobu na poprawienie sobie humoru w szarej codzienności jak pyszna aromatyczna kolacja.
Kurczak w śmietanie to moja kolejna propozycja do akcji Grumków "Z Widelcem po Azji"

Kurczak w sosie śmietanowym
Malai wali murghi

1,4 kg kurczaka, bez skóry, podzielonego na mniejsze części
1 i 1/2 łyżeczki soli
2 łyżeczki zmielonych ziaren kminu
1 i 1/2 łyżeczki zmielonych ziaren kolendry
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki pieprzu cayenne lub chilli
świeżo zmielony czarny pieprz
6-7 ząbków czosnku
2-3 cm świeżego korzenia imbiru, obranego i posiekanego
300 ml wody
6 łyżek oleju
110 g cebuli, obranej i drobno posiekanej
175 g pomidorów, obranych ze skórki i drobno posiekanych
4 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżeczka przyprawy garam masala
6 łyżek śmietanki 30 %

Posypujemy przygotowanego kurczaka 1/2 łyżeczki soli, 1 łyżeczką zmielonego kminu, 1/2 łyżeczki zmielonej kolendry, 1/4 łyżeczki kurkumy, 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne oraz niewielką ilością czanrnego pieprzu świeżo zmielonego. Kurczaka dokłądnie mieszamy by przyprawy pokryły całą jego powierzchnię. Przykrywamy i zostawiamy na conajmniej 1 godzinę.
Czosnek i imbir miksujemy w blenderze z dodatkiem ok 100 ml wody.
Rozgrzewamy olej na dużej patelni lub w rondlu i obsmażamy kawałki kurczaka aż się lekko zezłocą. Wyciągamy łyżką cedzakową i odkładamy na bok. Na patelnię wrzucamy posiekaną cebulę i smażymy mieszając aż się lekko zbrązowi. Dodajemy zmiksowany czosnek z imbirem i smażymy mieszając aż wyparuje woda. Dodajemy pozostałą łyżeczkę zmielonego kmninu, 1 łyżeczkę zmielonej kolendry, 1/4 łyżeczki kurkumy i 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne. Smażymy mieszając ok. 20 sekund. Dodajemy następnie posiekanego pomidora, skręcamy ogień na mały i smażymy mieszając ok 3-4 minut rozgniatając kawłki pomidorów łyżką. Dodajemy jogurt, stopniowo po jednej łyżce mieszając, dodajemy obsmażone kawałki kurczaka wraz ze zgromadzonymi sokami, dodajemy ok 300 ml wody oraz 1 łyżeczkę soli. Po zagotowaniu przykrywamy i skręcamy ogień na niski. Dusimy kurczaka ok 20 minut. Zdejmujemy pokrywkę i dodajemy przyprawę garam masala oraz śmietanę. Mieszamy i gotujemy bez przykrycia aż część płynu wyparuje i pozostanie w miarę gęsty sos.
Gotowe!

4 comments:

  1. to ciasto musi być niesamowicie aromatyczne:) Pysznie wygląda:)

    ReplyDelete
  2. Pychoty! Robilam kiedys w jogurcie(tyle, że kawałaki piersi) i były wspaniałe! oczywiście dobrze doprawione.
    Pozdrawiam!

    ReplyDelete
  3. Fajne są te Twoje dania azjatyckie, które zamieszczasz;-)

    ReplyDelete
  4. wow! tyle aromatów i smaków w jednym daniu! toż to nie ma wyjścia, musi być pyszne :)

    ReplyDelete