3 December 2011

zupa ziemniaczano-porowa


Zimą pojawia się u nas więcej zup, a ziemniaczano-porowa jest jedną z naszych ulubionych. Oczywiście jest mnóstwo wersji tej zupy, można ją jeść jak my z kawałkami warzyw, można ją też zmiksować, dodać grzanki, posypać czymś po wierzchu, dodać więcej pora lub więcej ziemniaków, dodać boczek, opcji jest mnóstwo. I może dlatego ta zupa tak szybko się nie nudzi :-)

Zupa ziemniaczano-porowa

1-1,5 litra wywaru warzywnego lub drobiowego
2 spore pory
2-3 ziemniaki
1 cebula
1-2 ząbki czoasnku
sól/pieprz
1/2-1/3 szklanki śnietanki 18 %
parę łyżek masła lub oliwy

Pory myjemy, odkrawamy ciemno zieloną część, ściągamy zewnętrzne liście, kroimy na cienkie plasterki lub półplasterki, płuczemy parokrotnie i osączamy. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę ok. 1,5 cm, wrzucamy do miski, płuczemy i zostawiamy w wodzie by nam nie ściemniały.
Cebulę obieramy i siekamy, podobnie czosnek. 
W rondlu rozgrzewamy oliwę/masło i smażymy chwilę cebulę, dodajemy następnie odcedzone ziemniaki, pory i czosnek i smażymy mieszając przez ok. 10 minut. Dodajemy następnie wywar i gotujemy ok. 20 minut - aż warzywa będą miękkie. Doprawiamy sola i pieprzem do smaku, dodajemy śmietankę i zagotowujemy. Gotowe!


7 comments:

  1. Jak dla mnie -pycha, podoba mi się !:)

    ReplyDelete
  2. Por, ziemniak - wspaniala kombinacja. Zupy sa jednym z moich ulubionych dan.

    Bardzo ciekawy, smaczny i mily wizualnie blog :).

    ReplyDelete
  3. podoba mi się bardzo ta zupka...zapisuję i zrobię;)

    ReplyDelete
  4. Dzisiaj zrobiłam, jest pyszna:)

    ReplyDelete
  5. Dispersee - bardzo się cieszę :-)

    ReplyDelete
  6. Genialna zupa! Prosta, tania i pyszna! Dzisiaj muszę spróbować kolejnego z Twoich przepisów!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bardzo się cieszę że smakowała :-) Pozdrawiam serdecznie!

      Delete