15 February 2012

ryby, curry i wszelakie inne lokalne specjały


Varkala jest rajem dla miłośników ryb i owoców morza. I my nie omieszkaliśmy popróbować ryb na różne sposoby. Parę razy poszliśmy na całośc i zamówiliśmy duże ryby (ponad 1,5 kg) upieczone w tradycyjnym piecu (tandoor) i były pyszne.Chyba najbardziej smakowała mi barakuda. Wieczorem wszystkie restauracje wykładają swoje rybki na pokrytych lodem stołach i rzeczywiście trudno się zdecydować co wybrać. Są i wielkie marliny i mniejsze barakudy czy rekiny, różne owoce morza. W naszej ulubionej restauracji (New Kerala Cafe) jeden z kucharzy - specjalista od tandura - przygotowywał najlepsze naany jakie jadłam od lat! Z fascynacją obserwuję go co wieczór i mam nadzieję podobne zrobić w domu. Udało mi się wyciągnąć od niego przepis na ciasto więc zostaje mi tylko próbować po powrocie! Żal nam będzie stąd jutro ruszać, spędziliśmy tu urocze 11 dni i czas ruszyć w drogę!

Varkala is a paradise for fish and seafood lovers. The restaurants display their fresh fish in the evenings on ice covered tables. It is hard to decide what to eat and where. There are huge blue marlin, barracudas, small sharks then groupers, snappers, butterfish, mahi-mahi, prawns, crabs and squids. We have tried several different fish: a red coral fish (a type of grouper), a barracuda and a butterfish - all were baked in the tandoor oven and were delicious! Apart from that we ate different curries with rice and the best naan breads I have had for ages! The tandoori chef from our favorite restaurant, New Kerala Cafe, gave me his recipe for the naan dough, so I hope that I will be able to make similar naans at home.
We will be very sorry to leave tomorrow but have had a great 11 days here and it is time for us to move.



Poniżej nasze różne eksperymenty śniadaniowe. Oprócz tradycyjnej dosy czy idli próbowaliśmy bardzo smacznego "puttu".
Below some of our breakfasts. Apart from dosa or idli that is common for breakfast, we tried a very tasty "puttu".


Kolejnym lokalnym specjałem jest "upma" / Another local speciality is "upma"


Nieco wypasiona wersja "uttapam" - z cebulą i pomodorami / A little bit special version of "uttapam" with onion and tomato



I popularne bardzo placuszki puri z masalą / And popular puris with masala



Pyszna ryba maślana upieczona w piecu tandur / delicious butterfish baked in the tandoor oven


I różne curry / and different curries


Parę razy poszliśmy do pani specjalisującej się w "thali" / twice we went to the lady specializing in "thali" dishes


3 comments:

  1. Czemu ja muszę o tym czytać w pracy przed śniadaniem.... ;-)

    ReplyDelete
  2. Jakie ryby, jakie owoce morza.. wow :)

    ReplyDelete
  3. A ostatni zestawik, aż ślinka cieknie. Pozdrawiam

    ReplyDelete