Dziś przygotowałam to super proste danie, kolorowe i aromatyczne. Bardzo nam smakowało :-) Kurczaka podałam z couscous-em wymieszanym z posiekaną natką pietruszki, co dodało nie tylko koloru ale i pysznego aromatu.
Kurczak pieczony z dynią, szałwią i orzechami włoskimi
3 udka kurczaka
3-4 czerwone cebulki
dynia
kilka łyżek oliwy extra vergine
duża garść orzechów włoskich
kilkanaście świeżych listków szałwi
1 łyżka octu balsamicznego
sól/pieprz
garść świeżej posiekanej natki pietruszki
Kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy każdy kawałek na dwie części. Dynię obieramy, usuwamy nasiona i kroimy na kawałki. Cebule obieramy i kroimy na ćwiartki lub ósemki. Kurczaka, dynię i cebulę umieszczamy w brytfannie do pieczenia, przyprawiamy solą i pieprzem i polewamy oliwą. Wszystko dokładnie mieszamy, kurczaka odwracamy skórką do góry i całośc wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 C. Pieczemy ok. 25 minut. Wyciągamy, dodajemy listki szałwi i orzechy, mieszamy, skrapiamy octem balsamicznym i pieczemy dalsze ok. 30 minut. Podajemy na przykład z couscous-em. Posypujemy po wierzchu posiekaną natką pietruszki
Chętnie wypróbuję ten sposób na kurczaka, zainteresował mnie. :) Pewnie pyszny jest.
ReplyDeletePozdrowienia
Wygląda pysznie, mam ochotę na takiego kurczaka zapiekane z dynią! :)
ReplyDeletetaki zestaw smakow to bardzo chetnie bym zjadla:)
ReplyDeleteWygląda smakowicie, pozdrawiam:>
ReplyDeletepysznosci!!
ReplyDeleteodkąd spróbowałam pieczonego kurczaka z dynią ... nie mogę się doczekać Halloween : ) Nóżek nie piekłam, tylko piersi z kurczaka całe albo pokrojone w kostkę. Dodatkowo dodaje czosnek.
ReplyDeletePrzepyszna kompozycja smaków !!!!
pozdrawiam : )
Ciesze sie ze smakowalo! Pozdrawiam
DeleteMniam ! wygląda uroczo i smacznie :)
ReplyDeleteJednak pewnie wykorzystałabym piersi z kurczaka zamiast nóżek, ale całość prezentuje się świetnie :)