20 October 2012

tajska zupa z kurczakiem i mleczkiem kokosowym


Nadejście jesieni i chłodów to znak, że i u nas w domu pojawiają się zmiany, głównie kulinarne. Zaczynamy jeść zupy! Ta tajska zupa z kurczakiem i mleczkiem kokosowym zainaugurowała nasz sezon zupowy :-) Jest aromatyczna, pachnąca, pyszna!

Tajska zupa z kurczakiem i mleczkiem kokosowym

ok. 250 g mięsa kurczaka (piersi na przykład), pokrojonego na nieduże kawałki
ok. 800 ml wywaru drobiowego (rosołu)
2 łodygi świeżej trawy cytrynowej, rozgniecione na grubszych końcach
6 szalotek lub malutkich cebulek pokrojonych na cieniutkie plasterki
6-8 liści limonki kaffir (ewentualnie można zastąpić cienko obraną skórką z limonki)
ok. 4 cm korzenia galangalu lub imbiru, obranego i z grubsza posiekanego
ok. 15 malutkich pieczarek, oczyszczonych i przekrojonych na pół
3 łyżki sosu rybnego (nieodzowny w kuchni tajskiej)
4 - 5 łyżek soku z limonki
2 czerwone tajskie chilli bez pestek, pokrojone na cieniutkie plasterki
1/2 łyżki cukru
400 ml mleczka kokosowego (1 puszka)
garść świeżych listków tajskiej bazylii (lub zwykłęj)

Do rondla wlewamy wywar drobiowy, dodajemy listki limonki kaffir,  trawkę cytryową, połowę szalotek oraz imbir, zagotowujemy i gotujemy na małym ogniu około 30-45 minut, odcedzamy. Wywar ponownie przelewamy do rondla i dodajemy mleczko kokosowe, sos rybny, sok z limonki, cukier, kawałki kurczaka, pieczarki, resztę szalotek oraz pokrojone chilli i gotujemy około 8 minut. Zupę podajemy od razu, udekorowaną listkami bazylii. Gotowe!

5 comments:

  1. Ciekawa zupa. Z mleczkiem kokosowym - to mi się podoba :)

    ReplyDelete
  2. SUPER YUMMYYYY ♥♥♥♥♥♥♥♥

    ReplyDelete
  3. O tak, to mój smak. Koniecznie imbir i trawa kokosowa.

    ReplyDelete
  4. te pieczarki maja sie gotowac 8 min.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mirku, zależy jak duże kawałki, myślę, że 5-8 minut wystarczy na wszytsko. W Tajlandii myślę, że Pani na kursie gotowania gotowała krócej, ale będę musiała to sprawdzić.

      Delete