31 May 2014

Scony z River Cottage na niedzielny podwieczorek


Ostatnio parę razy piekłam scony według przepisu z River Cottage. Bardzo pyszne, zwłaszcza z dżemem truskawkowym i angielską śmietaną "clotted cream" (lepiej nie wiedzieć ile ma kalorii). Scony przygotowuje się bardzo szybko i są świetne jeszcze ciepłe do popołudniowej kawy czy herbaty.

Scony z River Cottage

300 gr mąki pszennej np. tortowej
2 łyżeczki (płaskie) proszku do pieczenia
szczypta soli
75 gr masła w temperaturze pokojowej
50 gr drobnego cukru do wypieków
1 średnie jajko
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
120 ml tłustej śmietanki
+ odrobina mleka do posmarowania po wierzchu

Wszystkie składniki umieszczamy w naczyniu, wyrabiamy ręką i przekładamy na stolnicę. Wałkujemy ciasto na grubość ok 3 cm. Wykrawamy kółka ok 7 cm średnicy i przekładamy na blachę przykrytą papierem do pieczenia. Powinniśmy otrzymać ok. 8 sztuk. Scony smarujemy z wierzchu mlekiem i blachę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 C. Pieczemy ok. 15 minut aż skony pięknie wyrosną i zezłocą się z wierzchu.

2 comments:

  1. Witaj, zrób coś PROSZĘ żeby można było Cię obserwować. Dodaj listę obserwatorów:) Podoba mi się bardzo Twój blog:) Zapraszam też do mnie:) www.rozowykociolek.blogspot.com
    Pozdrawiam, Kasia.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kasiu, ależ można. Nie wiem czemu masz problem z dodaniem bo mam blisko 100 obserwatorów. Zupełnie nie wiem jak Ci pomóc.
      Bardzo mi miło że podoba Ci się mój blog :)))
      Chętnie zaglądnę do Ciebie !
      Pozdrawiam

      Delete