13 December 2011

Ciasto bananowe niesamowicie proste


Ciasto bananowe jest jednym z moich ulubionych. Do tej pory piekłam ciasto z jednego przepisu (tutaj), ale że lubię eksperymentować więc poszukałam nowego pomysłu. I oto wynik - ciasto bardzo szybkie, łatwe i równie smaczne. Jak każde ciasto bananaowe jest troszkę ciężkie i wilgotne, ale za to ten zapach!!! I smak!
Przepis znalazłam tutaj, dodałam od siebie orzechów, bo bardzo lubię to połączenie.

Ciasto bananowe

2 bardzo dojrzałe banany, obrane
170 g drobnego cukru
170 g mąki pszennej
1 i 1/2 - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
170 g masła
3 jajka
2 duże garście orzechów włoskich

Wszystkie składniki wrzucamy do miksera i miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Na końcu dodajemy posiekane z grubsza orzechy. Masę przekładamy do przygotowanej keksówki (najlepiej natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia) - u mnie silikonowa. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 C i pieczemy ok. godziny (sprawdzamy patyczkiem czy upieczone). Odstawiamy do wystygnięcia na kratkę. Gotowe!


13 comments:

  1. Uwielbiam wszelkie bananowe ciasta:)

    ReplyDelete
  2. robiłam ostatnio też bananowe ciacho i się zakochałam :) Twój przepis też pewnie wypróbuję :)

    ReplyDelete
  3. Przepyszne. Bananowe są fajne, miękkie, pięknie pachną:)

    ReplyDelete
  4. O tak, tak ... zawsze mowie tak ciastu bananowemu:) Uwielbiam je:) Twoja propozycja bardzo mi się podoba:)

    ReplyDelete
  5. Jestem uzalezniona od bananowych wypiekow :)

    ReplyDelete
  6. Chrupiące, bananowe, wilgotne.. narobiłaś mi niezłego apetytu! :)

    ReplyDelete
  7. bardzo lubie bananowe ciasta i Twoje chetnie bym skosztowała:)

    ReplyDelete
  8. Robiłam podobne - ciasta bananowe są naprawdę przepyszne :)

    ReplyDelete
  9. ciasto wyszło idealnie :) jak z obrazka :)

    ReplyDelete
  10. Anonimusie, miło mi słyszeć i życzę smacznego!

    ReplyDelete
  11. Miałam 3 b. dojrzale banny i zrobiłam .... ciasto z tego przepisu. Cudneeee! Pachnące! I pychota nadzwyczajna. Dzieki!
    Polecam... :)
    Danusia Leśniczanka

    ReplyDelete
    Replies
    1. Danusiu, bardzo się cieszę, że ciasto smakowało :-) Też je często piekę.

      Delete