30 April 2012

fasolka w pomidorach


Niedawno dostałam woreczek pięknego suszonego "Jasia". Wielki już nie jedliśmy fasoli w sosie pomidorowym, więc połowę od razu namoczyłam i na drugi dzień mieliśmy pełen gar tych pyszności!

Fasolka "jaś" w sosie pomidorowym

300 g suszonej fasolki "Jaś"
200 g wędzonego boczku
1-2 laski kiełbasy
1 puszeczka przecieru pomidorowego (polecam Pudliszki)
2 łyżki masła
1 duża cebula posiekana
20-25 g mąki

Fasolę płuczemy, zalewamy zimną wodą i zostawiamy na noc aby napęczniała. Następnego dnia odcedzamy fasolę i zalewamy świeżą wodą tak by fasola była przykryta i gotujemy (bez soli!) ok 40 minut, aż falosa będzie miękka. W tym samym czasie gotujemy boczek w niewielkiej ilości wody około 30 minut. Wyciagamy boczek by ostygł. Cebulę rumienimy na maśle, dodajemy mąkę, smażymy mieszając przez chwilę i powoli rozprowadzamy wywarem z boczku. Dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy i dodajemy do ugotowanej fasoli. Kiełbasę kroimy na półplasterki, boczek kroimy w kostkę i wszystko dodajemy do fasoli. Doprawiamy pieprzem i ewentualnie solą, jeśli potrzeba, zagotować przez chwilę i gotowe!


I wiosna na działce :-)








5 comments:

  1. coś w stylu fasolki po bretońsku ;]
    smacznie.

    ReplyDelete
  2. Jest pyszna i tez znam ją pod nazwą "fasolka po bretońsku" :)

    ReplyDelete
  3. konkretne i smaczne jedzonko:)

    ReplyDelete
  4. hej!
    jeszcze nidgy nie robiłam niczego z fasoli, ale dzis tak mnie na szło na 'po bretońsku, że chodzę po necie i szukam przepisów :) trafiam na różne, jedni z boczkiem inni tylko z kiełbasą, niektórzy robia zasmażkę inni nie ;) ale ja z innym 'problemem' wyczytałam, że powinno się zmieniać wodę po moczeniu fasoli, choćby u tutaj dziewczyna wspomina http://www.gwiazdywkuchni.pl/Przepis,fasolka-po-bretonsku.php, Ty również gotowałaś fasolę w nowej wodzie, a nie w tej z moczenia, a w przeważającej ilości przepisów ludzie gotują w tej całonocnej i juz sama nie wiem, jak ma być? ta woda z moczenia to ma jakieś właściwości, że ludzie jej nie zmieniają? niby fasola cięzkostrawna, więc chyba trzeba tę wodę zmienic?
    ale sobie wymysliłam co? ;)
    pozdrawiam! IzaB.

    ReplyDelete
  5. Świetny przepis, fasolka wygląda bardzo apetycznie! Mimo że po bretońsku, to fasolka jest tak naprawdę klasycznym daniem polskiej kuchni. Właśnie takie smaki mają szansę na wygraną w naszym konkursie kulinarnym. Wystarczy, że dodasz do wpisu grafikę konkursową i kilka zdań od siebie (info dostępne na stronie https://e-turysta.net/konkurs-kulinarny/), a będziesz mogła wygrać chociażby aparat cyfrowy i promocję na Smaker.pl. Pozdrawiam i powodzenia! :)

    ReplyDelete