2 December 2012

ciasto dyniowe z orzechami i kilka fotek z mojego wyjazdu


Może zacznę od tego, że ciasto wyszło nadspodziewanie smaczne :-) Pachnące przyprawami korzennymi, wilgotne, delikatnie pomarańczowe i do tego z pysznym serkiem na wierzchu. Szybko znika, to jego jedyna wada ;-)

Ciasto dyniowe z orzechami

300 g maki pszennej tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki sody
300 g drobnego cukru do wypieków
3 łyżeczki przyprawy korzennej (użyłam angielskiej "mixed spice")
175 g orzechów włoskich
1/2 łyżeczki soli
4 jajka
200 g masła roztopionego
skórka starta z 1 pomarańczy
1-2 łyżki świeżego soku z pomarańczy
500 g miąższu dyni

250 g serka mascarpone
70 g cukru pudru
skórka otarta z 1 pomarańczy
2-3 łyżki soku z pomarańczy

kilka łyżek soku z pomarańczy do naponczowania ciasta

Mąkę, sodę, proszek do pieczenia, przyprawę korzenną, cukier, orzechy, sól i startą skórkę z pomarańczy mieszamy w dużej misce. W osobnym naczyniu rozbełtujemy widelcem jajka, dodajemy rozpuszczone, lekko przestudzone masło (by jajka nam się nie ścięły) oraz sok z pomarańczy i mieszamy. Następnie przelewamy do suchych składników i mieszamy dokładnie. Dynię ścieramy na tarce o dużych oczkach i dodajemy do ciasta, mieszamy.
Tortownicę (28 cm średnicy) smarujemy masłem i wykładamy spód papierem do pieczenia. Ciasto przelewamy do formy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C. Pieczemy ok 35-45 minut - zależy dyni (ile wody ma w sobie). Koniecznie sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest upieczone, w razie potrzeby dopiekamy jeszcze kilka minut. Studzimy w tortownicy na kratce.
Gdy ciasto niceo przestygnie ale nadal jest ciepłe - ponczujemy sokiem pomarańczowym - ja użyłam ok 6-8 łyżek soku.
Wystygnięte ciasto przekładamy na talerz.
Serek mascarpone przekładamy do miseczki, dodajemy cukier puder, skórkę otartą z pomarańczy i 2-3 łyżki soku, mieszamy dokładnie i przekłądamy na nasze ciasto.
Gotowe!


A poniżej kilka zdjęć z Tajlandii i Singapuru z mojego ostatniego wyjazdu :-)










7 comments:

  1. Piękne zdjęcia. Piękne miejsca, a ciasto bardzo smakowite :)

    ReplyDelete
  2. Ciasto obłędne, a zdjęcia piękne.

    ReplyDelete
  3. Extra fotki!
    A ciasto pyszne:)

    ReplyDelete
  4. Rewelacyjne zdjecia!
    A za dynia juz tesknie...

    ReplyDelete
  5. Cudowne widoki! Tylko pozazdrościć :)

    ReplyDelete
  6. Wspaniałe ciacho.
    A wyjazd musiał być niesamowitym przeżyciem :)

    ReplyDelete
  7. Szanowni Państwo!

    Jestem studentką Dziennikarstwa i Komunikacji Społecznej na Uniwersytecie A.Mickiewicza na specjalności Nowe Media. Prowadzę badanie naukowe dotyczące blogów kulinarnych w Polsce. Wszystkich autorów blogów kulinarnych zachęcam do wypełnienia ankiety. Zajmie to Państwu jedynie ok. 1 - 2 minut. Wyniki zostaną zaprezentowane w pracy naukowej dotyczącej charakterystyki bloga jako nowej formy komunikacji społecznej.

    Ankieta dla autorów blogów kulinarnych: http://www.ebadania.pl/97797035d63e99d8

    Dziękuję za poświęcony czas,
    Agata Ornafa.

    ReplyDelete