9 June 2013

Galaretka z rabarbaru dla dorosłych


Nie mogłam przejść obojętnie obok cudnego rabarbaru sprzedawanego przez sympatycznego pana na placu i kupiłam dwie duże wiązki. Pogoda przez ostatnie tygodnie pewnie bardziej zachęcała do pieczenia ciast i przygotowania deserów raczej na gorąco niż na zimno, zdecydowałam się więc i na ciasto i na galaretkę, pyszny duet rabarbarowy :-) Galaretka jest aromatyczna, pachnąca, lekko cierpka, świetna na gorące dni, które mam nadzieję wkrótce nadejdą :-)

Galaretka z rabarbaru

500 gr rabarbaru
400 ml wody
100 gr cukru
żelatyna
4 łyżki wódki
1 łyżka likieru Cointreau

Rabarbar myjemy, kroimy na kawałki ok. 2 cm długości, wrzucamy do rondelka (kilka kawałków odkładamy do dekoracji), zalewamy wodą, dodajemy cukru i gotujemy kilka minut. Następnie odcedzamy, mierzymy ilość płynu i dodajemy odpowiednią ilośc żelatyny, mieszamy dokładnie aż do rozpuszczenia żelatyny, dodajemy wódkę i likier i przelewamy do naczyń, w których chcemy galaretkę podawać. Studzimy, schładzamy w lodówce przed podaniem. W międzyczasie kawałki rabarbaru, które zostawilismy do dekoracji umieszczamy na blasze, skrapiamy wodą, posypujemy cukrem i pieczemy w piekarniku w  200 C około 8-10 minut aż kawałki rabarabaru będa miękkie. Ostudzone kawałki umieszczamy na schłodzonej galaretce dla dekoracji.



1 comment: