27 August 2009

scones na maślance

Afternoon tea czyli popołudniowa angielska herbata to bardzo często nie tylko filiżanka herbaty z mlekiem ale również jakaś słodka przekąska. Klasyką są scones z domowym dżemem truskawkowym i z tak zwaną "Cornish clotted cream" - czyli bardzo gęstą śmietaną z Kornwalii (około 65 % tłuszczu!!!). Różne są szkoły, jedni piszą, że najpierw kładzie się dżem potem śmietanę, inni, że na odwrót (zależy to bardzo od rejonu Wielkiej Brytanii ,w którym się mieszka). Ja optuję za wersją pierwszą, najpierw dżem potem śmietana. Specjalnie w tym celu przywiozłam z Anglii jedno opakowanie tej wyjątkowej śmietany, bo nigdy dotąd jej nie próbowałam, a naczytałam się o niej sporo. Muszę przyznać, że pyszna! Zrobiłam też w czerwcu kilka słoiczków pysznego dżemu truskawkowego i proszę, jest jak znalazł!
Można oczywiście w miarę potrzeb jadać wersję mniej ortodoksyjną - z innymi dżemami i na przykład z bitą śmietaną.Tym razem wyszukałam nowy przepis na scones - ze świeżo zakupionej książeczki "101 Cakes & Bakes":

Buttermilk Scones - scones na maślance

350 gr mąki pszennej ( w oryginalnym przepisie - self-raising flour)
1 łyżeczka proszku do pieczenia (dodajemy gdy nie mamy angielskiej mąki)
100 gr cukru
85 gr masła
175 ml maślanki lub jogurtu
bita śmietana lub najlepiej clotted cream
dżem (najlepiej domowy truskawkowy)

Nagrzewamy piekarnik do 200 C. W międzyczasie mieszamy mąkę, proszek do pieczenia i cukier i dodajemy drobno pokrojone masło. Wcieramy je palcami do mąki i na koniec wlewamy maślankę i wyrabiamy ciasto. Przekładamy je na lekko omączona stolnicę zagniatamy jeszcze chwilę i rozpłaszczamy (użyłam wałka) na placek o grubości około 2 cm. Wykrawamy krążki około 5 cm średnicy (wyjdzie około 12 - 16 sztuk). Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy około 15 minut - aż ładnie wyrosną i lekko się zrumienią.
Studzimy na kratce.
Podajemy z dżemem i bitą śmietaną (lub jak ktoś nie dba o kalorie i ma dostęp - z Cornish clotted cream), no i oczywiście koniecznie z herbatą! Smacznego!

12 comments:

  1. Wow, śmietana 65% - nie potrafię sobie tego wyobrazić. Ale takie afternoon tea chętnie bym zaliczyła :) Pozdrawiam :)

    ReplyDelete
  2. :> Wygląda jak ptyś z dżemem :) Mimo wszystko nie skusiłabym się. Te 65 % mnie przeraża :P

    ReplyDelete
  3. Wiem, wiem, to bomba kaloryczna, ale chociaz raz w zyciu chcialam sprobowac, no i naklada sie tylko odrobinke, na koncu lyzeczki ;-)

    ReplyDelete
  4. ja robilam tylko raz scones wlasnie na maslance, smaczne byly:) a do polaczenia smietany i dzemu jakos sie jeszcze nie moge przekonac :]

    ReplyDelete
  5. Fajne bułeczki!
    A ta śmietana mnie zszokowała- wow 65%!

    Pozdrawiam:)

    ReplyDelete
  6. Niezła ta przekąska :) Może robić za cały obiad łącznie z deserem :) Śmietana jak masło :D

    ReplyDelete
  7. Idealna bułeczka do herbatki i kawki :) Z dżemem i śmietaną na pewno jest pyszna :)
    Chociaż taka śmietana to faktycznie bardziej "od święta" niż "na co dzień".

    ReplyDelete
  8. viridianko - zapewniam, ze smakuje świetnie!
    majano, szarlotku - smietana da sie kroic nozem! Wiecej nie kupie, bo juz mam wyrzuty na sumieniu!
    adda73 - tylko od swieta!

    ReplyDelete
  9. smakuje świetnie, ale czy ten smak da się do czegoś porównać?

    ReplyDelete
  10. Blk - trudno powiedzieć, smakuje jak bardzo gęsta i tłusta, słodka śmietana, rozpływa się w ustach, a z odrobiną dżemu (truskawkowego) to wręcz niebo w gębie. Szkoda tylko, że ma taka masę kalorii!

    ReplyDelete
  11. Wróciłam właśnie z Kornwalii,tam scone and cloted cream jest obowiązkowe :)
    Pyszności,w ogóle w szoku jestem jak smakuje dżem w połączeniu z "korniszowską śmietaną "
    Polecam serdecznie.
    Ps Śmietana jest też pyszna z truskawkami.

    ReplyDelete