6 August 2009
sałatka z zielonej fasolki z orzechami
Prócz cudnych cukinii na naszej działce bardzo obradzają również fasolki. Staramy się je przetwarzać na różne sposoby. Niżej moja propozycja na szybką i smaczną sałatkę. W sam raz na gorące letnie dni.
Sałatka z zielonej fasolki z orzechami
300 gr fasolki
duża garść orzechów włoskich
1 duży ząbek czosnku
2 łyżki oliwy
sól/pieprz
Fasolkę obieramy z końcówek i blanszujemy w osolonej wodzie aż będzie lekko miękka (u mnie około 6 minut). Odcedzamy i natychmiast wrzucamy do miski z bardzo zimną wodą. Po chwili odcedzamy. W misce mieszamy dobrze oliwę i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Dodajemy fasolkę, dobrze mieszamy, posypujemy solą i pieprzem do smaku i na koniec posypujemy grubo pokrojonymi orzechami. Gotowe.
Smacznego!
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Brzmi wspaniale :) Kocham fasolkę, mogę nic innego w lecie nie jeść :)
ReplyDeletewłaśnie takie cuda uwielbiam, jem w takiej wersji nie tylko fasolke, ale i cukinie, ogorki, brokuły, brukselke :)
ReplyDeleteUwielbiam fasolkę a w połączeniu z orzechami to pysznosci same i kojarzy mi się z wyżej podpisaną Agatką :))
ReplyDeleteTo musi byc pyszne!
ReplyDeleteMiłe Panie - cieszę się, że Wam się podoba.
ReplyDeleteI mnie sie podoba bardzo i zacheca do sprobowania :-)
ReplyDelete