29 August 2009

chleb żytni z orzechami włoskimi


Kolejny pyszny chleb upieczony według jednego z przepisów Jeffreya Hamelmana. Wilgotny, o pięknej ciemnej barwie, z chrupiącymi orzechami. Smakuje świetnie z samym masłem, albo z serami czy innymi dodatkami. Dosyć łatwo się wyrabia, ładnie wyrasta i jak widać upiekł się też bez problemów. Gorąco polecam!

Chleb żytni z orzechami włoskimi

zaczyn:
150 gr mąki żytniej razowej
125 gr wody
7-8 gr zakwasu żytniego

ciasto właściwe:
250 gr mąki pszennej chlebowej
100 gr mąki żytniej razowej
215 gr wody
9 gr soli
7-8 gr świeżych drożdży
zaczyn
125 gr orzechów włoskich

Składniki zaczynu mieszamy ze sobą, przykrywamy i odstawiamy na 14-16 godzin.
Gdy zaczyn jest gotowy, mieszamy pozostałe składniki ciasta, bez orzechów, i wyrabiamy do uzyskania średnio rozwiniętego glutenu. Dodajemy wtedy orzechy i wyrabiamy jeszcze chwilę, by orzechy dobrze się wymieszały z ciastem.
Przykrywamy i odstawiamy na 1 godzinę.
Formujemy chleb i wkładamy do koszyka do wyrośnięcia na 50-60 minut.
Pieczemy z parą 15 minut w temperaturze 235 C a potem obniżamy temperaturę do 225 i pieczemy dalsze 20-25 minut.
Studzimy na kratce.



11 comments:

  1. Wygląda wspaniale. Chleb z orzechami musi smakować fantastycznie.

    ReplyDelete
  2. taki chleb z lazurem albo gorgonzolą byłby pyszny :)

    ReplyDelete
  3. Przepiękny chleb o cudownym kształcie. Muszę się skusić na chleb z orzechami.
    Pozdrawiam:)

    ReplyDelete
  4. lubię włoskie orzechy

    piękny chleb

    ReplyDelete
  5. widziałam go, widziałam:D tez mam na niego ochote:D przepiekny jest!

    ReplyDelete
  6. Aniu ,chleb wygląda niezwykle kusząco i jakie ma piękne ciecia :))))
    Hm , może by tak go jutro upiec :D

    ReplyDelete
  7. Piekny chleb Aniu! Uwielbiam te zytnie, a z orzechami tym bardziej :)

    Pozdrawiam serdecznie!

    ReplyDelete
  8. Już spisałam, czeka w kolejce na upieczenie. Pięknie wygląda!

    ReplyDelete
  9. Miłe Panie, musze przyznać, że to jeden z bardziej udanych chlebów, smakuje rewelacyjnie i jak to chleb żytni, długo trzyma świeżość. Gorąco polecam!

    ReplyDelete
  10. hmm... chleb z orzechami? Ania, chyba masz rację, musi smakować rewelacyjnie! :)

    ReplyDelete