Od jakiegoś czasu nęcą mnie cudne młode kalafory. Trudno przejść koło nich obojętnie. Pyszne są ugotowane i polane tylko masełkiem z tartą bułką, ale pomysłów na kalafiora jest przecież mnóstwo. W Anglii jednym z klasycznych dań jest "Cauliflower Cheese", czyli kalafior zapiekany w aromatycznym sosie serowym. Danie proste w przygotowaniu, a jakie pyszne! Cała tajemnica tego dania tkwi w serze! Wiem, dobry ser jest drogi, ale na prawdę warto zainwestować. Nasze tanie sery po rozuszczeniu mają konsystencję gumy i niewielkie walory smakowe. Dobry ser, jak oryginalny cheddar, topi się w wysokiej temperaturze, pięknie pachnie i smakuje. Do takiego kalafiora wystarczy ugotować pyszne młode ziemniaczki i gotowe!
Kalafior zapiekany w sosie serowym
1 duży kalafior
ok. 600 ml pełnego mleka
kilka ziaren pieprzu
kilka goździków
liśc laurowy
kilka ziaren ziela angielskiego
50 g masła
5 łyżek mąki
świeżo starta gałka muszkatołowa
200 g sera cheddar, startego
sól/pieprz
Kalafior myjemy i dzielimy na kilka części, wkładamy do parownika i gotujemy na parze aż kalafior będzie na wpół miękki.
W tym czasie zagotowujemy mleko wraz z ziarnami pieprzu, goździkami, liściem laurowym i zielem angielskim. Zdejmujemy z ognia i zostawiamy na 30-60 minut. Odcedzamy i ponownie przelewamy do rondla. Dodajemy mąkę, mieszamy energicznie, dodajemy masło i świeżo startą gałkę muszkatołową, zagotowujemy mieszając. Dodajemy większośc startego sera i gotujemy na małym ogniu mieszając przez kolejne10-15 minut. Na wpół ugotowany kalafior przekładamy do żaroodpornego naczynia, zalewamy równomiernie sosem i posypujemy po wierzchu pozostałym serem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 C i zapiekamy ok. 30 minut.
Podajemy od razu na przykład z młodymi ziemniaczkami.
Rewelacja! Taki zrobię jutro!
ReplyDeleteAniu, zrób, jest przepyszny! Nie będziesz żałować!
ReplyDeleteno i teraz mam smaczeka na takiego kalafiora, mniam:)
ReplyDeleteBrzmi pysznie!!!!
ReplyDeleteDrugą opcją są brokuły. Jedno i drugie pyszne
DeleteO kurczę, wygląda pysznie. Jestem ciekawa tego kalafiora, nigdy nie próbowałam takiej fajnej wersji.
ReplyDeletePozdrowienia :)
a właśnie w piątek chodziło za mną danie w ten deseń. pyszności!
ReplyDeleteAniu, to cos jak najbardziej dla mnie! Uwielbiam polaczenie kalafiora i sera, a jesli do tego zrumienimy je w piekarniku, to juz bedzie pelnia szczescia :)
ReplyDeleteI masz racje, ze warto zainwestowac w dobry ser - nie ma dla mnie nic gorszego, niz taki 'gumowy' pseudo-ser, ktory wlasciwie nawet serem nie smakuje...
Pozdrawiam i milej niedzieli zycze!
Uwielbiam takie zapiekanki :)
ReplyDeletePrzepis mi się spodobał, ale jakoś nie wierzyłam, że jakoś super wyjdzie.. A tu takie zaskoczenie, bo jest naprawdę znakomite! Nie mogę się najeść! ;d Pyszne! ;) Polecam, bo warto ;)
ReplyDeleteDomi, super, że Ci smakowało :-) Ja czasem robię też makaron w ten sposób - przepis na blogu w kuchni angielskiej. Myślę, że też by Ci się spodobało. Jedyny problem to kalorie :)))
Delete