Mój kochany mąż kilka dni temu upichcił pyszną kolację rodem ze Śri Lanki! Miło było znów wrócić wspomnieniami do naszej cudownej podróży. Klasyczny obiad na Śri Lance to oczywiście ryż - biały lub czerwony, dwa do czterech różnych curry, soczewica oraz sambol kokosowy. Sambol robi się ze świeżego kokosu z dużą ilością chilli i z cebulką. Jest bardzo ostry, ale rewelacyjnie komponuje się z resztą. Podawany jest też na śniadanie do "spring hoppers" razem z soczewicą.
Świeże wiórki kokosowe można sobie łatwo w domu zrobić. W tym celu trzeba poszukać dobrego, świeżego kokosa (trzeba wybierając kokosa nim potrząsnąć i posłuchać czy jest w środku płyn, gdy nie ma znaczy, że kokos jest stary i wysechł). Obieramy kokos z łupiny, i ściągamy brązową skórkę tak by mieć tylko białe kawałki. Płyn ze środka możemy wylać. Kawałki kokosa wkładamy do blendera i miksujemy do uzyskania wiórek. Tak przygotowane wiórki możemy 1-2 dni przechowywać w lodówce (w szczelnym pojemniku) lub zamrozić w woreczkach i mieć do kolejnego curry.
Świeże wiórki kokosowe można sobie łatwo w domu zrobić. W tym celu trzeba poszukać dobrego, świeżego kokosa (trzeba wybierając kokosa nim potrząsnąć i posłuchać czy jest w środku płyn, gdy nie ma znaczy, że kokos jest stary i wysechł). Obieramy kokos z łupiny, i ściągamy brązową skórkę tak by mieć tylko białe kawałki. Płyn ze środka możemy wylać. Kawałki kokosa wkładamy do blendera i miksujemy do uzyskania wiórek. Tak przygotowane wiórki możemy 1-2 dni przechowywać w lodówce (w szczelnym pojemniku) lub zamrozić w woreczkach i mieć do kolejnego curry.
Przepisy znaleźliśmy tutaj.
Curry z dyni
1 łyżka ryżu basmati
2 łyżki świeżo startych wiórek kokosowych
1 cebula drobno posiekana
1 gałązka świeżych listków curry, świeżych lub mrożonych
100 ml mleczka kokosowego
1 łyżeczka nasion gorczycy
500 g dyni, obranej i bez pestek, pokrojonej w 2-3 cm kawałki
2 małe zielone chilli, drobno posiekane
1 łyżeczka płatków suszonej ryby (u nas tuńczyka)
1 łyżeczka mielonego kminu
1 łyżeczka mielonej kolendry
1/2 łyżeczki kurkumy
2 ząbki czosnku pokrojone w plasterki
300 ml mleczka kokosowego
szczypta przyprawy curry
Na rozgrzanej patelni prażymy ryż około 1 minuty, dodajemy świeże wiórki kokosowe, cebulę i listki curry i mieszając prażymy aż kokos zbrązowieje. Gdy jest gotowe, przekłądamy do blendera i miksujemy aż powstanie pasta. Dodajemy 100 ml mleczka kokosowego, gorczycę i mieszamy dokładnie. Przekładamy do rondla, dodajemy wszystkie pozostałe składniki, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu aż dynia będzie miękka. Doprawiamy solą do smaku.
Przed podaniem posypujemy przyprawą curry.
Coconut Sambol
1 łyżeczka czarnego pieprzu z grubsza zmielonego
1 łyżka płatków suszonej ryby (u nas tuńczyka)
1/2 czerwonej cebuli, drobniutko posiekanej
1 łyżeczka chilli w pudrze lub płatkach
1/2 łyżeczki ostrej papryki
1/2 świeżego kokosa startego na wiórki
sok z 1/2 limonki
Wszystkie składniki bez soku z limonki umieszczamy w moździerzu i ubijamy na miazgę.Dodajemy sok z limonki, mieszamy. Sambol powinien mieć wyczuwalny smak limonki ale nie powinien być kwaśny.
Dahl
250 g czerwonej soczewicy
1 łyżeczka kurkumy
2 długie czerwone chilli
1 czerwona cebula posiekana
1 pomidor posiekany
2 ząbki czosnku rozgniecione
5 cm kawałek świeżego imbiru, drobniutko posiekanego
2 łyżeczki zmielonego kminu
50 g klarowanego masła ghee
1 gałązka świeżych listków curry (lub mrożonych)
2 łyżeczki czarnych nasion gorczycy.
Soczewicę, kurkumę, chilli, cebulę i pomidory umieszczamy w rondlu. Dodajemy 5 szklanek wody i zagotowujemy. Gotujemy na małym ogniu przez 15 minut aż soczewica zacznie się rozgotowywać. Podgrzewamy osobno masło klarowane, dodajemy czosnek, imbir, kmin, listki curry i nasiona gorczycy i smażymy aż przyprawy zaczną brązowieć (ok. 5 minut). Dodajemy miesznkę przypraw do soczewicy i gotujemy na małym ogniu aż nieco zgęstnieje (do konsystencji zupy).
Kochany mąż! Mój chłopak ogranicza się do gotowania wody na herbatę i krojenia marchewek ;)
ReplyDeletezdolny mężczyzna, zdolny!
ReplyDeletegratuluję.
a jak smakowicie ;]