A dziś szybka zupka, bardzo smaczna, lekko słodka. Świetna na każdą okazję i o każdej porze roku!
Krem z kukurydzy
1 puszka kukurydzy
150-200 g ziemniaków obrane i pokrojone w kostkę
1 ząbek czosnku posiekany
1 cebula pokrojona na cienkie plasterki
2 łyzki oliwy
50 g masła
750 ml wywaru drobiowego lub warzywnego
sól/pieprz
ok. 80 ml smietanki 30 %
świeży szczypiorek
W rondlu podgrzewamy masło i oliwę i smażymy cebulę, czosnek i ziemniaki przez kilka minut mieszając. Dodajemy odsączoną kukurydzę, smażymy mieszając kolejne parę minut. Wlewamy wywar, zagotowujemy i gotujemy na małym ogniu 5-10 minut aż ziemniaki będą miękkie. Doprawiamy sola i pieprzem do smaku. Wlewamy do malaksera i miksujemy aż uzyskamy krem. Przelewamy ponownie do rondla, dodajemy smietankę i gotowe! Przed podaniem posypujemy na talerzach posiekanym szczypiorkiem.
Jak zupa szybka do wykonania to biorę w ciemno :)
ReplyDeleteoj, ale świetna. taka kryzysowa ;] ale na pewno smakowita.
ReplyDeleteFajna. :) Nigdy nie jadłam takiej zupy.
ReplyDeletePozdrawiam:)