7 June 2012

Spaghetti alla carbonara


A u nas dziś na kolację klasyka kuchni włoskiej - spaghetti alla carbonara. Przepisów na to danie jest mnóstwo. Wyczytałam, że w oryginale nie powinno dodawać się śmietanki, sos powinien powstać jedynie z jajek i sera. Tak też poczyniłam, użyłam jajek perliczki zamiast zwykłych, stąd intensywnie żółty kolor. Jajka perliczki są mniejsze więc użyłam 3, a gdyby były bardzo małe można dać 4. Mają one proporcjonalnie dużo więcej żółtka w stosunku do białka, niż zwykłe jajko kurze. Żółtko ma też bardzo intensywną żółtą barwę. Należy uważać z dodawaniem soli do jajek, gdyż boczek sam w sobie jest dosyć słony. Koniecznie trzeba makaron po odcedzeniu mieszać z jajkami i serem w osobnej misce, gdyż w gorącym rondlu po gotowaniu makaronu, może nam się ono ściąć na jajeczncę a  nie zagęścić do konsystencji sosu. Makaron wyszedł pysznie! Gorąco polecam.

Spaghetti alla carbonara

250 g spaghetti
100 g wędzonego boczku surowego
2 jajka (użyłam 3 jajek perliczych)
75 g startego parmezanu
2 łyżki oliwy
sól/pieprz

Boczek kroimy na drobną kostkę. Makaran gotujemy al dente. W czasie gdy makaron się gotuje smażymy na oliwie boczek. Jajka roztrzepujemy widelcem w dużej misce, dodajemy większość startego parmezanu oraz pieprz i mieszamy dokładnie. Gdy makaron jest gotowy, odcedzamy zachowując nieco wody z gotowania. Makaron od razu przekładamy do miski z jajkiem i mieszamy dokładnie. Dodajemy podsmażony boczek i w razie potrzeby parę łyżek wody z gotowania makaronu. Chcemy by wytworzył nam się gęsty sos. Makaron przekładamy na talerze i posypujemy resztą startego parmezanu. Gotowe!

3 comments: