4 June 2012
aromatyczna zupa koperkowa
Zupa koperkowa jest niebywale prosta, a jaka pyszna i pachnąca! To jedna z moich ulubionych wiosenno-letnich zup! Koperek w większości dodaję na sam koniec by nie stracił koloru i zapachu.
Zupa koperkowa
1,5 litra wywaru warzywnego lub drobiowego
duży pęczek świeżego koperku
50 ml śmietanki 18 %
sól/pieprz
ryż ugotowany na sypko
Koperek płuczemy i obrywamy listki. Łodyżki, które nam zostaną wrzucamy do wywaru i gotujemy ok. 10-15 minut, po czym odcedzamy. Nasz wywar powinien pięknie pachnieć koperkiem już na tym etapie. Teraz siekamy resztę koperku i około 1/3 dodajemy do wywaru, dodajemy też śmietankę i zagotowujemy. Zupę doprawiamy solą i pieprzem. Resztę koperku mieszamy z gorącą zupą tuż przed podaniem. Możemy krótko zagotować. Serwujemy z ugotowanym wcześniej ryżem.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Taka zupka by mi smakowała. Uwielbiam koperek:)
ReplyDeleteMajanko, takie proste zupy są najlepsze! A ten koperek, jak pięknie pachnie!
ReplyDelete