4 June 2012

aromatyczna zupa koperkowa


Zupa koperkowa jest niebywale prosta, a jaka pyszna i pachnąca! To jedna z moich ulubionych wiosenno-letnich zup! Koperek w większości dodaję na sam koniec by nie stracił koloru i zapachu.

Zupa koperkowa

1,5 litra wywaru warzywnego lub drobiowego
duży pęczek świeżego koperku
50 ml śmietanki 18 %
sól/pieprz
ryż ugotowany na sypko

Koperek płuczemy i obrywamy listki. Łodyżki, które nam zostaną wrzucamy do wywaru i gotujemy ok. 10-15 minut, po czym odcedzamy. Nasz wywar powinien pięknie pachnieć koperkiem już na tym etapie. Teraz siekamy resztę koperku i około 1/3 dodajemy do wywaru, dodajemy też śmietankę i zagotowujemy. Zupę doprawiamy solą i pieprzem. Resztę koperku mieszamy z gorącą zupą tuż przed podaniem. Możemy krótko zagotować. Serwujemy z ugotowanym wcześniej ryżem.





2 comments:

  1. Taka zupka by mi smakowała. Uwielbiam koperek:)

    ReplyDelete
  2. Majanko, takie proste zupy są najlepsze! A ten koperek, jak pięknie pachnie!

    ReplyDelete