23 November 2009
chleb rustykalny na drożdżach
Kolejny pyszny chlebek Jeffreya Hamelmana. Niestety zanim zdążyłam zrobić mu zdjęcie, już sporego kawałka nie było... Chleb łatwy w wykonaniu, ładnie wyrasta i bardzo dobrze smakuje. Ma nieco ciemniejszy kolor i gęściejszy środek dzięki mące razowej, której jest tu 20 % w porównaniu do zwyczajnej. Cóż więcej dodać - gorąco polecam, zwłaszcza tym, którzy nie przemogli w sobie lęku przed zakwasem.
Chleb rustykalny
Rustic Bread
preferment:
250 g mąki pszennej chlebowej
150 g wody
4,5 g soli
1 g świeżych drożdży
ciasto właściwe:
150 g mąki pszennej chlebowej
50 g mąki żytniej razowej
50 g mąki pszennej razowej
295 g wody
4,5 g soli
2 g świeżych drożdży
preferment
Dzień wcześniej przygotowujemy preferment: mieszamy drożdże z wodą i następnie z mąka i solą. Otrzymamy gęstą masę. Zostawiamy pod przykryciem na 12-16 godzin.
Gdy preferment jest gotowy mieszamy w naczyniu pozostałe składniki (bez prefermentu) i wyrabiając dodajemy stopniowo preferment (po kawałku). Wyrabiamy do otrzymania średnio rozwiniętego glutenu.
Zostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na 2 i 1/2 godziny. W tym czasie składamy 1 raz po 50 minutach.
Formujemy wstępnie bochenek, przykrywamy i zostawiamy na 10-20 minut by ciasto odpoczęło. Ostatecznie formujemy bochenek i przekładamy do koszyka. Zostawiamy pod przykryciem na 1 i 1/4 do 1 i 1/2 godziny. Pieczemy z parą w 230 C ok. 35-38 minut.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Jaki sliczny chlebuś :) Piekne kromeczki:)
ReplyDeletePozdrawiam!
o i kolejny chleb Aniu , który potwierdza ,ze pieczesz z [pasja znakomite chleby , mistrzowsko się prezentuje
ReplyDeleteTy, Moja Droga, juz chyba zapomniałas, ze sama mialas zakwasowe lęki :)
ReplyDeletePozdrawiam:))
Majana - dzięki, u Ciebie też piękne!
ReplyDeleteMargot - staram się jak mogę.
Anonimie - miałam, miałam, ale wzięłam byka za rogi i już się nie boję!
Aniu piękny chlebuś!!!
ReplyDelete