19 June 2010

Eton Mess czyli truskawkowy bałagan


Już od dawna chodził za mną ten deser, bo w sumie bardzo prosty do zrobienia, można do przygotowania wykorzystać różne owoce (choć z truskawkami to klasyka), no i bardzo pyszny! Tradycyjnie podawany na pikniku 4 czerwca w słynnym angielskim Eton College. Przepisów na ten deser jest wiele, ja sięgnęłam do "British Food" aut. Mark Hix.

Eton Mess
4 porcje

120 g bezy
200 g truskawek (moim zdaniem można by dać podwójną ilość)
100 g cukru pudru (uważam, że można śmiało cukier pominąć)
500 g śmietanki kremówki (dałam 400 g)
opcjonalnie - kilka kropel ekstraktu z wanilii (tym razem nie dałam)

Bezę kruszymy na mniejsze kawałki. Połowę truskawek miksujemy z połową cukru (lub bez cukru) w blenderze. Śmietanę ubijamy z drugą połową cukru (lub bez cukru), można też dodać ekstrakt z wanilii. Drugą połowę truskawek kroimy na połówki lub mniejsze kawałki.
Do ubitej śmietany dodajemy pokruszoną bezę oraz połowę miksu truskawkowego. Delikatnie mieszamy i przekładamy na talerze, polewamy resztą miksu truskawkowego i ozdabiamy pokrojonymi truskawkami.
Gotowe!
Deser jest moja propozycją do akcji Sezon Truskawkowy.
Sezon Truskawkowy 2010

12 comments:

  1. jeszcze go nie robiłam ale kusi mnie on strasznie ;)

    ReplyDelete
  2. raju, a jadłam już z granatem, borówkami, wiśniami... a z truskawkami jeszcze nie... skandal jak nic xD

    ReplyDelete
  3. Też sobie zrobię taki bałagan:) A później chętnie posprzątam:)

    ReplyDelete
  4. lubię i już w tym sezonie go jadłam :) teraz czekam na jagody...

    ReplyDelete
  5. Oj,jak mi sie ten deser bardzo podoba! Nigdy go nie jadłam. Trzeba będzie spróbować:)

    ReplyDelete
  6. i za mną od dawna chodzi ten słodki bałagan :-) chyba mu się w końcu nie oprę i też przygotuję!

    ReplyDelete
  7. Bardzo smakowity 'balagan' Aniu :))

    ReplyDelete
  8. Nigdy nie próbowałam etona.
    Ale bardzo mi się podoba i kusi niezmiernie.

    ReplyDelete
  9. Zjadłabym. Teraz, zaraz. Czuję, że mi spadł poziom glukozy :)

    ReplyDelete