23 April 2011

kolejna wersja Hot Cross Buns


Niestety w tym roku mój program kulinarny na Wielkanoc uległ mocnemu okrojeniu, głównie z powodu przeziębienia, które nas dopało po naszym powrocie z tropików. Niemniej jednak zebrałam się w sobie rano i upiekłam dziś kolejną wersję tradycyjnych Wielkanocnych angielskich bułeczek "Hot Cross Buns". Ten przepis wzięłam z książki "Bread" Daniela Stevensa. Bułeczki wyszły pyszne. Najlepiej chyba smakują jeszcze ciepłe przekrojone na pół i posmarowane masłem. Gorąco polecam!

Hot Cross Buns

250 g mąki pszennej chlebowej
250 g zwyczajnej mąki pszennej (ja w całości użyłam chlebowej)
125 ml ciepłej wody
125 ml ciepłego mleka
5 g drożdży instant (ja użyłam 15 g świeżych)
10 g soli
50 g cukru
1 średnie jajko
50 g masła
100 g currants lub rodzynek
skórka otarta z połowy pomarańczy (dałam z całej)
1 łyżeczka mielkonego mix spice (można kupić w UK niestety u nas nie widziałam w sprzedaży)

do zrobienia krzyżyków:
50 g mąki
70-80 g wody

glazura:
parę łyżek galaretki morelowej wymieszanje z paroma łyżkami wody
lub po prostu syrop - 50 g cukru + 50 g wody

Do naczynia wlałam wodę i mleko, dodałam cukier i drożdże. Do miski wsypałam mąkę, sól, dodałam masło i jajko, wlałam wodę z mlekiem i drożdżami i pozwoliłam mojemu "pomocnikowi" wyrobić ciasto, najpierw parę minut na wolnych obrotach, a potem jeszcze ok 4 minut na szybszych. Dodałam currants/rodzynki, skórkę zotartą z pomarańczy i przyprawę mixed spice. Włączyłam ponownie na wolne obroty aż do wymieszania się składników. Ciasto jest nieco lepkie. Oczywiście można wyrabiać ręcznie, też tak nie raz robiłam. Miskę z ciastem przykrywamy i zostawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę, aż ciasto podwoi objętość.
Ciasto wyciągamy na stolnicę, szybko zagniatamy i dzielimy na 12 kawałków. Formujemy okrągłe bułeczki i przekładamy na blachę przykrytą papierem do pieczenia. Bułeczki przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 30-40 minut. Nagrzewamy w międzyczasie piekarnik do temperatury 200 C i przygotowujemy masę do krzyżyków (powinna mieć w miarę gęstą konsystencję, lecz nadal lejącą). Gdy bułki wyrosną przekładamy masę do rekawa z końcówką o małym okrągłym otworze. Wyciskamy masę powoli i robimy na bułkach krzyże. Bułki wkładamy do piekarnika na 15-20 minut - aż ładnie się zbrązowią.
W czasie gdy pieką się bułki przygotowujemy syrop - zagotowujemy cukier z wodą, lub zorpuszczamy galaretkę morelową z odrobiną wody. Upieczone bułki pokrywamy za pomocą pędzla syropem lub galaretką - w ten sposób będą miały piękny połysk.
Bułki studzimy na kratce.
Smakują świetnie jeszcze ciepłe, na zimno lub tostowane.



Chciałabym też wszystkim, którzy tu do mnie zaglądają, życzyć radosnych 
Świąt Wielkanocnych!!!




14 comments:

  1. śliczne bułeczki! :) wesołych Świąt!

    ReplyDelete
  2. Piękne są! Poproszę jedną, tak na noc niby się nie powinno, ale ślinka mi cieknie:)

    Wszystkiego smacznego na Święta!

    ReplyDelete
  3. I u mnie dzisiaj gościły te bułeczki. Aniu, radości, szczęścia, rodzinnej atmosfery i samych dobrych chwil w te świąteczne dni dla Ciebie i najbliżsżych. I zdrowia...

    ReplyDelete
  4. Aniu, śliczne te bułeczki.
    Życzę Wam dużo zdrowia i radosnych Świąt!:)

    ReplyDelete
  5. miałam je piec z twojego innego przepisu ,ale jakoś mi zeszło i nie mam :(
    Kurcze ,ale po świętach też chyba można?
    Wesołych Świąt

    ReplyDelete
  6. Bardzo je lubię :-)
    Wesołych Świąt :-))

    ReplyDelete
  7. Piękne bułeczki! Tez je piekłam w tym roku:)

    Zdrowych, radosnych i spokojnych Świąt

    ReplyDelete
  8. cudnie rumiane bułeczki.
    pięknych Świąt!

    ReplyDelete
  9. Kuruj sie Aniu zatem!

    Pozdrawiam serdezcnie i zycze radosnych i pogodnych Swiat! :)

    ReplyDelete
  10. Aniu, bułeczki wspaniałe!
    WESOŁYCH ŚWIĄT!:))

    ReplyDelete
  11. Przymierzam sie do zrobienia tych buleczek :) Swietnie wygladaja.

    Cudownych, spokojnych i radosnych Swiat!

    ReplyDelete
  12. ale sliczne buleczki:)

    Spokojnych i radosnych Świat!!!

    ReplyDelete
  13. wspaniałe, wspaniałe bułeczki!

    cudownych, ciepłych i rodzinnych Świąt!

    ReplyDelete
  14. Jakie wesołe te bułeczki!
    Dziękujemy za życzenia i gorąco pozdrawiamy wzajemnie!

    ReplyDelete