25 April 2011

jajka faszerowane kawiorem


Ponieważ nadal męczy nas przeziębienie i przygotowania świąteczne sprowadzone zostały do minimum, pomyślałam, że prócz wędlin na stole musi znaleźć się chociaż jedno szybkie danie z jajek. I tak wczoraj rano przygotowałam bardzo smaczne i łatwe jajka nadziewane kawiorem. Pyszne!

Jajka nadziewane kawiorem

4 jajka ugotowane na twardo
2-3 łyżki majonezu
1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny
1 mały słoiczek czarnego kawioru
szczypta soli

Jajka obieramy i przekrawamy wzdłuż na połówki. Żółtka przekładamy do miseczki a białka układamy na talerzu. Rozgniatamy żółtka drewnianą łyżką, dodajemy szczyptę soli, sok z cytryny i stopniowo majonez, stale ucierając aż otrzymamy gładką masę o dosyć gęstej konsystencji. Na koniec dodajemy prawie cały słoiczek kawioru, zostawiając ok. 1 łyżeczki do przybrania. Delikatnie mieszamy i przenosimy małą łyżeczką do przygotowanych białek. Dekorujemy po wierzchu pozostałym kawiorem. 
Gotowe! Smacznego!

4 comments:

  1. no, no... jakie wykwintne jaja!

    ReplyDelete
  2. wow, ależ elegancko i wykwitnie! :) Świetne zdjęcie!

    ReplyDelete
  3. zjadlabym takie eleganckie jajeczko:)

    ReplyDelete