14 September 2011

spaghetti w sosie pomidorowym z boczkiem


Uwielbiamy makarony i goszczą one u nas często. Parę dni temu przyszła mi ochota na spaghetti w sosie ze świeżych pomidorów i oto jest! O tej porze roku pomidory są najsmaczniejsze, dojrzewają sobie w promieniach słońca i powoli nabierają niezwykłego smaku i słodyczy. Grzechem byłoby nie wykorzystać takiej okazji!
Poniżej przepis mojego pomysłu dla dwóch osób.

Spaghetti w sosie pomidorowym z boczkiem

125 g makaronu (spaghetti)
350 g pomidorów, sparzonych i obranych ze skórki
1 cebula, posiekana
2 ząbki czosnku, posiekane
150 g chudego wędzonego boczku pokrojonego w kostkę
oliwa
przyprawa włoska pikantna (przywieziona przez nas z Włoch) - opcjonalnie
sól/pieprz
garść świeżych małych listków bazylii
starty parmezan

Pomidory kroimy z grubsza i z dodatkiem odrobiny wody gotujemy w rondelku, kiedy będą już mięciutkie zdejmujeny z ognia i gdy lekko przestygną miksujemy dokładnie w blenderze.
Na oliwie smażymy cebulkę z boczkiem i czosnkiem, dodajemy przyprawy włoskiej ziołowej (według uznania) i po chwili dodajemy nasz świeży sos pomidorowy (można oczywiście śmiało wykorzystać sos pomidorowy z kartonika). Całość przyprawiamy i gotujemy aż sos nabierze odpowiedniej konsystencji.
Gotujemy makaron (spaghetti) al dente, wrzucamy osączony makaron na patelnię z sosem, mieszamy dokładnie. Nakładamy na talerze i posypujemy po wierzchu listkami bazylii oraz startym parmezanem. Gotowe!


5 comments:

  1. mmmm, wygląda tak apetycznie, z tym tartym parmezanem, że aż mi w brzuchu zaczęło burczeć. Przyprawy przywiezione z wakacji to prawdziwe skarby w naszych kuchniach - super :)

    ReplyDelete
  2. Świetne to spaghetti. Proste, ale ma swój smak. :)


    Pozdrawiam,
    yummymorning.blogspot.com

    ReplyDelete
  3. bardzo smakowicie sie zapowiada:) sos ze swiezych pomidorow smakuje swietnie:)
    a u mnie tez makaron, ale z pieczarkami i cytryna:)

    ReplyDelete
  4. takk.. teraz dania z pomidorami są najpyszniejsze.

    ReplyDelete
  5. Taki makaron z pomidorowym sosem to jedno z moich ulubionych dań:)... ale wole bez dodatków mięsnych, natomiast mój m właśnie tylko z mięsem:)

    ReplyDelete