7 August 2013

makaron z tuńczykiem


Jesteśmy wielbicielami makaronu, co być może niektórzy odwiedzający mój blog zdążyli zauważyć :-) Mamy swoje ulubione potrawy, które pojawiają się na naszym stole bardzo często, ale czasem szukam odmiany. Niedawno podpatrzyłam u pewnego Włocha podobne "kokardki" i oto są! Pyszne i super proste! Idealne na obiad w upalny dzień, lekkie, a przede wszystkim bardzo szybkie w przygotowaniu!

Makaron z tuńczykiem
(na 2-3 osoby)

ok. 250 g makaronu (kokardek)
1 duża puszka tuńczyka w kawałkach (nie rozdrobnionego) w oleju lub oliwie
1 szklanka świeżego lub mrożonego groszku
1 szklanka oliwek czarnych lub zielonych bez pestek
parę łyżek oliwy
sól/pieprz

W dużym garnku gotujemy wodę i wrzucamy groszek a po ponownym zagotowaniu dodajemy makaron. Wodę solimy i gotujemy makaron "al dente" według wskazuwek na opakowaniu.
W międzyczasie rozdrabniamy delikatnie tuńczyka w miseczce (wraz z oliwą/olejem w której się znajdował). Oliwki kroimy na połówki. Makaron z groszkiem po ugotowaniu odcedzamy i przekłądamy do miski, skrapiamy oliwą, dodajemy tuńczyka i oliwki, mieszamy i rzyprawiamy do smaku pieprzem. Podajemy od razu. Gotowe!

5 comments:

  1. uu.. mnaimi .lubie taki makaron :)

    ReplyDelete
  2. bardzo ładnie się prezentuje:) fajne zdjęcie:)

    ReplyDelete
  3. fakt, na upały idealne! :)

    ReplyDelete
  4. Bardzo lubię takie lekkie połączenia :)

    ReplyDelete