Hummus z buraczków to nasze odkrycie tego lata :-) Ma piękny kolor, rewelacyjnie smakuje i bardzo szybko znika. Przepis znaleźliśmy na stronie River Cottage. Polecam na ostatnie letnie dni!
Hummus z buraczków
1 łyżka nasion kminu
25-30 g białej bułki, nieco poduszonej
200 g ugotowanych buraczków
1 duży ząbek czosnku, rozgnieciony
1 łyżka pasty tahini
so z 1 cytryny
sól i pieprz do smaku
Prażymy na patelni nasiona kminu (mieszając) aż zaczną nabierać ciemnego koloru i będą pięknie pachnieć. Jeszcze gorące mielimy w młynku lub rozgniatamy na puder w moździerzu.
Bułkę kroimy na kawałki i miksujemy w blenderze aż otrzymamy drobne okruchy. Dodajemy buraczki, pastę tahini, większość czosnku, sporą szczyptę mielonego kminu, połowę soku z cytryny, odrobinę soli i pieprzu. Miksujemy do otrzymania w miarę gęstej masy. Smakujemy i w razie potrzeby dodajemy soku z cytryny, czosnku lub soli. Powinniśmy móc wyczuć smak poszczególnych składników.
Hummus przechowujemy w szklanym naczyniu w lodówce.
O fajne, proste.Lubimy buraczki.
ReplyDeleteAniu, nie masz pojecia ile razy juz Twoj blog byl dla mnie insiracja!
Serdcznosci z Alzacji
Kasiu, Ogromnie miło mi słyszeć, że tutaj zaglądasz i znajdujesz coś ciekawego dla siebie :-)
ReplyDeletePozdrawiam serdecznie z Krakowa