4 March 2016

Pikantna zupa marchewkowa z soczewicą


No i następa zupka. Tym razem nieco słodka i pikantna gęsta zupa z marchewki. Pięknie pachnie i pysznie smakuje. Kolejna zupa na zimne jeszcze dni. 
Kolejny przepis z mojej małej książeczki "A Little Book of Soups".

Pikantna zupa marchewkowa z soczewicą

2 łyżki oliwy
1 w miarę duża cebula posiekana
szczypta gałki muszkatołowej
1 łyżeczki łagodnej przyprawy curry
1,5 kg marchewki obranej (3/4 z grubsza pokrojonej a 1/4 w mała kostkę)
1 litr wywaru warzywnego lub drobiowego/mięsnego
120 gr czerwonej soeczewicy dobrze wypłukanej pod bierzącą wodą
pół szklanki mleczka kokosowego
80-100 ml śmietany 18%
sól/pieprz do smaku
pęczek świeżej kolendry

W rondlu smażymy na wolnym ogniu na oliwie cebulkę z gałką muszkatołową i przyprawą curry przez 5-10 minut aż cebula będzie miękka. Dodajemy grubiej pokrojone marchewki, wywar i gotujemy 20-25 minut. Miksujemy blenderem aż konsystencja będzie gładka, ponownie stawiamy na ogniu i dodajemy marchewkę w kostkę i soczewicę i gotujemy na małym ogniu jeszcze ok 20 minut. Dodajemy następnie mleczko kokosowe, śmietanę i 2 łyżki świeżej kolendry posiekanej i gotujemy jeszcze kilka minut. Podajemy posypaną posiekaną świeżą kolendrą. 
Smacznego

4 comments:

  1. Pyszna zupa - robiłam podobną grecką : )

    ReplyDelete
  2. Podoba mi się ta zupa. Ugotuję lada dzień, zima to idealna pora na takie sycące i rozgrzewające zupy

    ReplyDelete
  3. Rewelacyjna zupa ale 1 kg marchwi, inaczej jest za gęsta. Polecam!

    ReplyDelete
  4. Gotuję od lat, ulubiona zupa w moim domu, goście zawsze ją zamawiają. Gotuję z 1 kg marchwi, ale od razu podwójną porcję.

    ReplyDelete