20 March 2016

aromatyczny gulasz z indyka w sosie grzybwym


Dziś łatwy i bardzo smaczny gulasz z udźca indyczego w pieczarkami i suszonymi prawdziwkami.
Świetnie smakuje z kopytkami, kasza czy kluseczkami.

Gulasz z indyka w sosie grzybowym

1 kilo udźca z indyka - mięso bez skóry i bez kości, pokrojone w kostkę ok 2-3 cm
2 średnie cebule posiekane
500 gr małych pieczarek
40-50 gr masła
2-3 łyżki oleju
spora garść suszonych prawdziwków (namoczyć na noc)
100 ml białego wytrawnego wina
200 ml śmietanki 30 %
sól/pieprz do smaku

Grzyby namoczone podgotowujemy, jeśli całe a nie krojone to po podgotowaniu kroimy na plasterki. Wodę z gotowania zatrzymujemy.
Oczyszczamy pieczarki i kroimy na połówki. Na dużej patelni rozpuszczamy polowe masła i smażymy połowę pieczarek aż się lekko zrumienią. Wyciągamy i na drugiej połowie masła smażymy resztę pieczarek. Również wyciągamy.
W rondlu smażymy kilka minut cebulę na oleju aż stanie się miękka i szklista, dodajemy mięso i na dużym ogniu smażymy mieszając kilka minut. Dolewamy wino i po chwili wodę z grzybów i prawdziwki, a gdy się zagotuje to dodajemy też pieczarki, doprawiamy solą i pieprzem i dolewamy śmietankę. Dusimy na małym ogniu ok 15 minut a potem ściągamy pokrywkę i gotujemy dalsze ok 15 minut aż sos zgęstnieje. Gotowe :)

No comments:

Post a Comment