14 March 2016

Zapiekanka rybaka czyli Fisherman's Pie


Dziś danie z Wysp :) Fajna zapiekanka z rybą i krewetkami, a dzięki dodatkowi wędzonej ryby jest bardzo aromatyczna. Niestety gorącą trudno się dzieli ale za to smakuje świetnie co chyba jest najważniejsze.
Ja moją zapiekankę przygotowałam dla dwóch osób na dwa dni, ale śmiało taka ilość można podzielić również na 6 porcji. 

Zapiekanka rybaka - Fisherman's Pie

400 gr filet z dorsza w kawałkach (bez skóry i ości)
250 gr krewetek (kupiłam mrożone, już obgotowane)
300 gr wędzonej ryby - użyłam halibuta - również bez ości i skóry
3 szklanki mleka
3 łyżki mąki (czubate)
50-60 gr masła
sól/pieprz
3/4 szklanki kukurydzy z puszki
4 jajka ugotowane na twardo (obrane)
natka pietruszki

na pure:
800-900 gr ziemniaków
2-3 łyżki masła
mleko
 
Przygotowujemy sos - w rondlu podsmażamy masło z mąką, gdy zasmażka jest gotowa dolewamy stopniowo mleka stale mieszając. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Dodajemy rybę (dorsza) rozdrobnionego na nieduże kawałki, krewetki i lekko rozdrobnioną wędzoną rybę. Delikatnie mieszamy i dodajemy osączoną kukurydzę i gotujemy na małym ogniu parę minut.
Przelewamy sos do formy. Na wierzchu układamy połówki jajek. Posypujemy po wierzchu posiekaną natką pietruszki.
Gotujemy wcześniej ziemniaki i gorące po odcedzeniu przeciskamy przez praskę, dodajemy masła i po odrobinie mleka, mieszamy, doprawiamy do smaku. Ziemniaki delikatnie nakładamy łyżką na sos i na końcu ostrożnie wyrównujemy wierzch i robimy wzorek widelcem. na wierzch kładziemy w paru miejscach odrobinę masła. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180-190 C na około 30 minut. Podajemy od razu po wyjęciu. 
Smacznego :)




No comments:

Post a Comment