10 November 2009

zupa dyniowa z pieczoną papryką


W ostatniej "Kuchni" znalazłam kilka bardzo ciekawych przepisów z wykorzystaniem dyni. Nadszedł też czas by wykorzystać nasze dynie pochowane po różnych zakamarkach, tak więc oto wczoraj rozpoczęliśmy nasz dyniowy maraton. Wieczorem na kolacjo-obiad zjedliśmy pieczone warzywa - dynię, ziemniaczki, cebulę i czosnek. Danie wyszło pyszne, aromatyczne i oczywiście bardzo zdrowe. Z pozostałej części dyni ugotowałam dziś zupę. Ma piękny kolor, pachnie pieczonymi paprykami i podobnie jak pieczone warzywa również i ta zupa to pyszne, zdrowe niskokaloryczne danie. Serdecznie polecam. Jest to moja kolejna propozycja do akcji "Kuchnia wegetariańska". Przepis za "Kuchnią":

Zupa dyniowa z pieczoną papryką

2 kg dyni
3-4 ząbki czosnku
2 cebule
1 żółta papryka
2 czerwone papryki
świeżo starta gałka muszkatołowa
sól/pieprz
śmietanka słodka 18%

Dynię obieramy, usuwamy nasiona i kroimy w kostkę. Wrzucamy do sporego rondla. Cebule obieramy i kroimy na ćwiartki, dodajemy do dyni wraz z obranymi ząbkami czosnku. Zalewamy niewielką ilością wody (warzywa nie muszą być zupełnie przykryte) i gotujemy do miękkości.
W międzyczasie kroimy papryki na połówki, usuwamy nasiona i kładziemy ją (skórką do dołu) na blasze. Pieczemy w piekarniku 220 C około 20 minut (aż papryka będzie miękka). Wyciągamy ją i jak chwilę przestygnie - obieramy ze skórki. Dodajemy do ugotowanych warzyw i miksujemy.
Doprawiamy zupę gałką muszkatołową, sola i pieprzem i przed podaniem polewamy śmietanką.
Gotowe!

No comments:

Post a Comment