21 February 2010

zupa pomidorowa z rozmarynem

 

Postanowiłam przyrządzić "pomidorówkę inaczej". Przepis na zupę znalazłam w świetnej książce "The National Traust Traditional Recipie Book". Zupa jest prosta, bardzo aromatyczna, rozgrzewająca - świetna na chłodne dni. Gorąco polecam!

Zupa pomidorowa z rozmarynem

250 g cebuli posiekanej
3 łyżeczki posiekanego drobno świeżego rozmarynu
1 kg świeżych pomidorów obranych i pokrojonych w kawałki (lub z puszki)
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
25 g cukru
1 litr wywaru drobiowego
1 łyżeczka mąki kukurydzianej
300 ml słodkiej śmietanki (użyłam 18 %)
sól/pieprz
opcjonalnie - posiekana świeża pietruszka do przybrania

Do rondla wlewamy wywar drobiowy, dodajemy do niego cebulę, rozmaryn, pomidory, przecier, cukier oraz mąkę kukurydzianą (mąkę dodajemy do zimnego wywaru i mieszamy by nie utworzyły się nam grudki). Wszystko zagotowujemy i gotujemy na małym ogniu około 20 minut. Zdejmujemy z gazu i miksujemy dokładnie w blenderze. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem dodajemy śmietanę i ozdabiamy pietruszką (jak kto lubi).
Smacznego!

6 comments:

  1. pomidorowa ugotowana przez Mamę to moja ukochana zupa
    następnym razem chyba poproszę Ją o rozmaryn..

    ReplyDelete
  2. Aniu a ja dzisiaj piekłam chleb z rozmarynem...
    Zupa pomidorowa to jest to! Pycha, z rozmarynem nie robiłam...pozdrawiam.

    ReplyDelete
  3. Aniu a jak pięknie się prezentuje w tej miseczce :) Pyszna, z pewnością pyszna :)

    ReplyDelete
  4. pomidorowa z rozmarynem? to by mi się chyba spodobało, spróbuję jak uda mi się świeży rozmaryn kupić!

    ReplyDelete
  5. Na pewno bardzo aromatyczna zupka:) Pomidorowa uwielbiam..rozmaryn też więc musi być pyszna;))

    ReplyDelete
  6. Mmm. taka zupka pomidorkowa musi pięknie pachnieć:))

    ReplyDelete