Jak co roku, na początku września robimy przetwory z pomidorów, papryki itp. Poniższy przepis na pure pomidorowe dostałam od kolegi z pracy (przepis zasadniczo jest jego żony). Już rok temu tak zrobiłam pomidory i przechowały się rewelacyjnie! Wykorzystałam je zimą do zup pomidorowych czy sosów do makaronu. Przepyszne!!! Leczo to z koleji przepis mojej Mamy, je również przygotowuję co roku i zimą możemy cieszyć się wspaniałaymi smakami lata!
Pomidory na zimę
6 kg pomidorów
6 łyżeczek soli
Pomidory myjemy i kroimy na małe kawałki. Przekładamy je do dużego rondla (lub do dwóch) i po zagotowaniu gotujemy jeszcze ok. 10 minut aż pomidory będą miękkie. Miksujemy je blenderem (użyłam "żyrafy"), jeśli komuś zależy na pure bez pestek i drobinek skórki to trzeba pure przepuścić przez sito. Dodajemy sól i gotujemy jeszcze ok 10-15 minut. Gorące pomidory przekładamy do wyparzonych słoików (ja wkładam słoiki na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 100 C). Zakręcamy i gotowe!
Leczo
1 kg cebuli
2 kg papryki (różne kolory)
kilka papryczek chilli
2 kg pomidorów
ok. 50 ml oleju/oliwy
sól/pieprz
Cebulę obieramy i kroimy na cienkie półplasterki. Paprykę myjemy, wykrawamy środek z nasionami i kroimy na paseczki, podobnie postępujemy z papryczkami chilli (należy bardzo uważać by rękami nie dotknąć oczu, po pokrojeniu chilli należy ręce dokładnie umyć). Pomidory parzymy, obieramy ze skórki i kroimy na małe kawałki. W rondlu rozgrzewamy olej/oliwę i smażymy cebulę mieszając aż stanie się miękka. Dodajemy paprykę i chilli i dusimy kilka minut, mieszając co jakiś czas aż papryka nieco zmięknie. Dodajemy pomidory, mieszamy i dusimy ok. 15-20 minut aż warzywa będą ugotowane. Przyprawiamy pieprzem i solą do smaku. Gorące leczo przekładamy do przygotowanych wcześniej słoków i zakręcamy. Gotowe! My oczywiście często takie leczo jadamy zaraz po ugotowaniu. Najbardziej smakuje mi ze świeżym pieczywem.
Podoba mi się leczo i pomidorki też. Oj bardzo!
ReplyDeletePrzepisy są bardzo proste, ale czy leczo i pomidory trzymają się bez zagotowywania po włożeniu do słoików?
ReplyDeleteNie przetrwałabym zimy, gdybym nie miała też takich słoiczków :)
ReplyDeleteAnonymusie - trzymają się, tylko koniecznie trzeba je wlewać do słoików gdy i pomidory i leczo są bardzo gorące - ja trzymam rondel na małym ogniu i chochlą porcjuję i od razu zamykam. Trzeba poczekać i zobaczyć czy się zamknęły.
ReplyDeleteFajne przepisy. Skorzystam i jeśli pogoda pozwoli, ugotuję w ogrodzie, w kociołku http://www.meble-ogrodowe-sklep.pl/kociolek-wegierski-farmcook-inox-trojnogu-p-1071.html
ReplyDeleteTakie przetwory, gotowane nad ogniem mają w sobie to coś ;)
I jak się leczo na zimę sprawdziło? :) Ja w tym roku sama może coś takiego przygotuję. Na razie mam tylko takie przepisy - Przepis na leczo - ale słoikowe też pewnie niedługo będą ;)
ReplyDeleteI pomidory i leczo się świetnie udały! Niewiele nam już zostało...
DeleteJa się zastanawiam nad tym pestkami, słyszałam że przecier się od nich robi gorzki. A tego raczej wolałabym uniknąć :)
ReplyDeleteMogę tylko powiedzieć, że ten z pewnością gorzki nie wyszedł :-)
DeleteMożna do tych pomidorów na zimę dodać cukier oprucz soli pewnie jeszcze lepiej by się przechowywały i były by smaczniejsze.
ReplyDeleteTo oczywiście rzecz gustu, ale jak się kupi pyszne pomidory w szczycie sezon,u to moim zdaniem już nic im więcej nie potrzeba :-)
DeleteWitam, właśnie robię to leczo:) czekam aż wszystko zacznie się razem dusić.Moje leczo będzie do makaronu-jako sos..np osobno podsmażę pieczarki, kiełbaskę lub boczek i dodam ten sos...taki mega szybki obiad:)
ReplyDeleteMam nadzieję, że będzie Ci smakować :-)
DeletePozdrawiam
Witam,czy do pomidorów można dodać zioła?
ReplyDeleteMyslę, że bez problemu :-) Tylko lepiej byłoby je pogotować z pomidorami, tak na wszelki wypadek.
DeleteWiki ..Witam ile wychodzi słoików z takiej porcji? Bo mam ochotę na zrobienie tego lecza.
ReplyDeleteO ile mnie pamięć nie myli to wyszło 5 lub 6 dużych litrowych słoików.
DeletePozdrawiam,
A czy skóry z papryki nie drażnią w trakcie jedzenia?
ReplyDelete