30 December 2009

Wigilijne pierogi z kapustą i grzybami



To już ostatni z moich Świątecznych przepisów, bo tyle udało mi się złapać na zdjęciach, reszta zniknęła bardzo szybko, a i też zmęczenie odebrało mi nieco zapał fotograficzny. Pierogi na zdjęciu, już  nieco zmaltretowane po pobycie w lodówce, bo wcześniej nie udało mi się ich sfotografować. Pierogi z kapustą i grzybami były u nas na Wigilii od zawsze i nie mogę sobie wyobrazić Świąt bez nich, zwłaszcza gdy zostanie ich trochę na następne dni i odsmażam je sobie na patelni - bardzo mi wtedy smakują popijane barszczykiem.
Przepis prosty, choć nieco czasochłonny.

Wigilijne pierogi z kapustą i grzybami


farsz:
2 kg świeżej kapusty
2 cebulki
50-70 g suszonych prawdziwków
masło
sól/pieprz

ciasto:
250 g mąki
1 jajko
łyżeczka masła
sól
woda

Kapustę myjemy, kroimy na ćwiartki, wykrawamy głąb i wkładamy do dużego rondla. Zalewamy osoloną wodą i gotujemy do miękkości (około 1 godziny). Odcedzamy kapustę następnie i zostawiamy na sicie do ostygnięci. Chłodną odciskamy dobrze w rękach z wody i mielimy w maszynce. Mieszamy z wcześniej namoczonymi, ugotowanymi i zmielonymi grzybami (jak na uszka). Na patelni smażymy na maśle drobno posiekaną cebulę aż stanie się szklista, dodajemy do kapusty i doprawiamy solą i pieprzem. Gotowy farsz przykrywamy i przygotowujemy ciasto jak na uszka czyli przesiewamy mąkę na stolnicę, dodajemy masło, szczyptę soli i jajko i nożem lub łopatką mieszamy składniki. Dolewamy po trochu zimnej wody i wyrabiamy ciasto by stało się elastyczne i dosyć zwarte. Ciasto wałkujemy dosyć cienko i wykrawamy kółka, które wypełniamy farszem i zalepiamy. Gotowe pierogi gotujemy w osolonej wodzie około 2-3 minuty od wypłynięcia. Przed podaniem polewamy nieco roztopionym masłem. Gotowe!



Kuchnia Świąteczna i Noworoczna 01.XII.2009 - 05.I.2010

7 comments:

  1. po tym całym świątecznym obżarstwie zjadłabym sobie takiego pieroga... śliczne są pozdrawiam Iza

    ReplyDelete
  2. Uwielbiam!
    Wyglądają mega pysznie Aniu!:)

    ReplyDelete
  3. powiem ci że wyjątko wspaniale wtym roku smakowały nam pierożki z kapusta. Poprostujadłam jadłam i nie miałam dosc:)

    ReplyDelete
  4. Pyszne! własnie dzisiaj odmrozilam i zajadamy na obiad...pozdrawiam i Szczęśliwego Nowego Roku!

    ReplyDelete
  5. Aniu zyczę Ci udanego sylwestra i szczęśliwego Nowego Roku!:)

    ReplyDelete
  6. Dziękuję za piękne życzenia i Tobie życzę wielu okazji do radości:*
    Buźka

    ReplyDelete
  7. Wspanialosci! :)

    Do Siego Roku Aniu!

    ReplyDelete