22 July 2009

sałatka Caprese



Szybka i pyszna sałatka dla zabieganych - czyli chwilowo w sam raz dla mnie. Uwielbiam mozzarellę i chociaż u nas niełatwo kupić oryginalną włoską mozzarellę z mleka bawolego, to i tak kombinacja zwykłej mozzarelli z pomidorem i bazylią polanych świetną oliwą - też należy do moich ulubionych dań.

Sałatka Caprese

1 mozzarella
1 pomidor
2 gałązki świeżej bazylii
oliwa
ocet balsamiczny
sól
pieprz

Kroimy na plasterki mozzarellę i pomidora. Układamy na przemian na talerzu i dekorujemy listkami bazylii. Polewamy oliwą i odrobiną octu balsamicznego i na koniec posypujemy pieprzem i solą do smaku. Pysznie smakuje ze świeżą ciabattą!

12 comments:

  1. oj,fakt!!! proste,pyszne,klasyczne :))

    ReplyDelete
  2. taka salatke jem przynajmniej raz w miesiacu:) uwielbiam ją;)

    ReplyDelete
  3. Uwielbiam... :-) pozdrawiam

    ReplyDelete
  4. Miłe Panie - witam w klubie milosnikow mozzarelli!

    ReplyDelete
  5. O tak! :) Uwielbiam caprese, ale po tym, co posmakowałam we Włoszech, cięzko będzie mi się cieszyć polską wersją...

    ReplyDelete
  6. Aniu, wiem co czujesz... Tez przepadam za oryginalna wloska mozzarella!

    ReplyDelete
  7. Coś dla mnie, pyszne i piękne zarazem...tak mozzarella włoska jest zupełnie inna...pozdrawiam.

    ReplyDelete
  8. u mnie od 2 tygodni ta sałatka jest co drugi dzień i mozzarella też różnej jakości ,choć pomidory raczej bardzo dobrej jakości i zawsze smakuje

    ReplyDelete
  9. Kass, Margot - u nas tez bardzo czesto, dobre pomidory rzeczywiscie dodaja aromatu! I swiezutka bazylia!

    ReplyDelete
  10. Witam wszystkich. dobre caprese to; sklep Alma, mozzarella di bufala jednodniowa, drogie lecz pyszne pomidory malinowe o pełnym bukiecie aromatu, dużo drtoższy ocet balsamico 12 letni oryginalny (będzie wiadomo że to ten jak się go znajdzie) wystarczy dodać 3 krople, oliwa zoliwek, mielony od kopa pieprz sól morska i doniczka prawdziwej bazylii do tego czerwone el portillo barolo i na przekąskę oliwkiz migdałami i kawałek serowego 3 miesięcznego zachwytu rodem z francji. Polecam się na przyszłość w tej dziedzinie executive chef Q chefq@interia.eu

    ReplyDelete