16 October 2009

WBD 2009 - Sweet brandy buns czyli słodkie bułeczki z brandy


Obchodzimy dziś Międzynarodowy Dzień Chleba - World Bread Day 2009 October 16 - to już czwarta edycja, ale ja biorę udział dopiero pierwszy raz. Postanowiłam przedstawić pyszne bułeczki z przepisu Dana Lepparda. Bułeczki są mięciutkie, odrobinę słodkie, pachną wręcz obłędnie i tak samo smakują. Pyszne z dżemem, a jak dla mnie, to też z serkiem kremowym na śniadanie.

Słodkie bułeczki z brandy

ferment:
125 g mleka
1 i 1/2 łyżeczki świeżych drożdży (pokruszonych)
50 g cukru
150 g mąki chlebowej
50 g śmietanki kremówki (dałam zwykłą słodką 18%)

ciasto:
350 g mąki chlebowej
1 i 1/2 łyżeczki soli morskiej
100 gr masła (miękkiego)
1 średnie jajko
50 g brandy
ferment

extra brandy do posmarowania po wierzchu
odrobina cukru do posypania po wierzchu

Najpierw mieszamy składniki na ferment, przykrywamy miskę folią i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce.
Gdy ferment jest gotowy w osobnej misce mieszamy mąkę z solą i wcieramy miękkie masło. Mieszamy jajko i brandy z fermentem i dodajemy do mąki z masłem. Mieszamy wszystko do równomiernego wymieszania się składników. Przykrywamy miskę i odstawiamy na 10 minut.
Przygotowujemy sobie w tym czasie powierzchnię do wyrabiania ciasta smarując ją uprzednio niewielką ilością oleju. Po upływie 10 minut wyciągamy nasze ciasto i zagniatamy przez 10-15 sekund, po czym wkładamy do miski i zostawiamy pod przykryciem przez 10 minut. Ponownie ugniatamy ciasto przez 10-15 sekund i spowrotem przenosimy do miski i zostawiamy pod przykryciem na kolejne 10 minut. Ponownie wyrabiamy ciasto przez 10-15 sekund i je składamy. Zostawiamy pod przykryciem na 30 minut, ponownie składamy i zostawiamy na kolejne 30 minut.
Ciasto składamy po raz ostatni i dzielimy je na 12 równych części. Formujemy okrągłe bułeczki i przenosimy na blachę przykrytą pergaminem. Zostawiamy pod przykryciem na 1 i 1/2 do 2 godzin.
Nagrzewamy piekarnik do 200 C. Smarujemy wyrośnięte bułeczki brandy i posypujemy odrobiną cukru. Pieczemy 15 minut po czym zmniejszamy temperaturę do 180 C i pieczemy kolejne 10-15 min.
Studzimy bułeczki na kratce.
Smacznego!

We are celebrating today the 4th World Bread Day!
I have chosen to bake sweet brandy buns - tender, aromatic, simply delicious! The recipe I found in Dan Leppard's book "The Handmade Loaf".

Sweet brandy buns

ferment:
125 g whole milk
1 1/2 tsp fresh yeast crumbled
50 g caster sugar
150 g strong white flour
50 g double cream

dough:
350 g strong white flour
1 1/2 tsp fine sea salt
100 g butter softened
1 medium egg
50 g brandy
the ferment
extra brandy for brushing the buns
extra caster sugar for dredging the buns

Whisk all of the ingredients in a large bowl, cover and leave in a warm place for 30 mins.
For the dough - in a bowl mix the flour and salt then rub the butter into it till it starts to resemble fine breadcrumbs. Whisk the egg and brandy into the ferment, then work the mixture into the flour. When combined, cover the bowl and leave for 10 minutes. Tip the dough onto a lightly oiled surface and knead for 10-15 seconds. Return the dough into the bowl and leave covered for 10 minutes, then knead once more for 10-15 seconds and again leave in the bowl for 10 minutes. Knead the dough the final time 10-15 seconds.
Give the dough a turn (fold it) and repeat after 30 minutes and 1 hour. Line a baking tray with non-stick parchment. Divide the dough into 12 pcs. Round each into a bun and sit them seam-side-down on the baking sheets, evenly spaced.
Cover with a dry cloth and leave to rise in a cool place for 1 1/2 - 2 hrs.
Preheat the oven to 200 C/400 F. Brush the surface of the buns with the extra brandy and dredge them lightly with the additional sugar.
Bake in the centre of the oven for 15 minutes, then reduce the heat to 180 C/350F and bake for a furthen 10-15 minutes until the buns are golden brown.
Leave to cool on a rack.

5 comments:

  1. prześliczne , takie kształtne
    A ,że sa pyszne to wiem :D

    ReplyDelete
  2. Śliczne bułeczki!:)
    Już dawno mam na nie chęć i kiedyś na pewno je popełnię:))

    ReplyDelete
  3. Aniu bułeczki jak marzenie, wiem że pyszne :)))

    ReplyDelete
  4. They look great. I have the book too. I should have a look at it again.

    Dziekujemy za udzial w World Bread Day 2009. Yes you baked! :-)

    ReplyDelete