28 January 2014

Początek podróży i przygotowania do chińskiego Nowego Roku!


Azja przyciąga nas jak magnes. W zasadzie, już od powrotu z każdej podróży planujemy następną :-) Te pięć tygodni postanowiliśmy podzielić między nasze ulubione miejsca. Nie może się obejść bez Bangkoku (wiem, już pisałam o nim kilka razy podczas poprzednich wizyt w tym mieście, więc nie będzie tym razem ani słowa o zabytkach, choć takowe zwiedzamy), potem północ Tajlandii, stamtąd dosyć szybko przeniesiemy się do ukochanego przez nas Penangu a na koniec plaża dla relaksu. Postanowiłam skoncentrować się więcej na lokalnych specjałach i na ogólnych wrażeniach, w nadziei, że kiedyś te notatki zainspirują jakiegoś miłośnika egzotycznej kuchni do wyprawy w te rejony.
Tak więc od początku! W niedzielę po południu wylądowaliśmy w Bangkoku, nie muszę dodawać, że po blisko 24 godzinnej podróży byliśmy nieco zmęczeni. W tej części świata trwają gorące przygotowania do chińskiego Nowego Roku, który przypada w najbliższy piątek. Wszędzie dekoracje, czerwone lampiony (jak na zdjęciu powyżej) i gorączkowe zakupy w świątecznej atmosferze. Zastanawiałam się jak będzie wyglądał ten nasz pobyt tym razem, bo być może doszły Was słuchy o protestach i ogólnie niestabilnej sytuacji politycznej. Pani premier oskarżana o korupcję ustąpiła i wyznaczono wybory na gdzieś na przyszły tydzień. Fale protestów od paru miesięcy coraz bardziej paraliżują stolicę (generalnie cała prowincja popiera byłą premier), tak więc znó dane jest mi odwiedzać to miasto w wyjątkowej sytuacji. Bodajże półtora roku temu byłam tutaj podczas największej współczesnej powodzi w tym kraju i dosłownie cały Bangkok stał w gotowości do wielkiej wody, która zalała wiele dzielnic a w całym mieście zgromadzono miliony worków z piaskiem, które chroniły wszelakie możliwe posesje. Tym razem coś na kształt małej rewolucji... Ale w tajskim stylu :-) To zasadniczo pogodny naród, do tego świetnie zdający sobie sprawę jaką rolę odgrywa w ekonomi turystyka i nikt tu specjalnie nie może sobie pozwolić na jakieś dramatyczne i agresywne rozwiązania by nie podciąć gałęzi na której siedzą. Już podczas wspomnianej powodzi miliony turystów odwołało swoje przyjazdy i prócz kosztów związanych ze wszelkiego rodzaju stratami powodziowymi, doszła bardzo trudna sytuacja na rynku turystycznym, na szczęście tylko przejściowa. Obecnie niezbyt wiele słychać w światowych mediach o sytuacji w Tajlandii a w Bangkoku w szczególności, nikomu nie zależy by to nagłaśniać i rzeczywiście protesty są generalnie pokojowe. By wymusić swoje racje protestujący okupują niektóre rządowe budynki i coraz bardziej blokują miasto, co rzeczywiście jest niezmiernie uciążliwe. Wystarczy sobie wyobrazić, że w tym i tak wiecznie zatłoczonym i zakorkowanym mieście od tygodnie wyłączone są dla ruchu główne skrzyżowania. W kilkunastu newralgicznych punktach miasta protestujący zbudowali ogromne sceny z nagłośnieniem, ponad nimi olbrzymie zadaszenia i na okrągło słychać bądź muzykę (koncerty na żywo lokalnych artystów) bądź agitację polityczną. W parkach i na ulicach powstały miasteczka namiotowe, a na zamkniętych dla ruchu arteriach jak grzyby po deszczu wyrosły setki straganów, gdzie handluje się dosłownie wszystkim i nie brakuje oczywiście jedzenia. Nastrój jest piknikowy, tłumy ludzi, nie wyłączając wielu turystów spaceruje, słucha i generalnie sprawia to bardziej wrażenie majówki. Nie można jednak zapominać, że i nawet w tym bardzo spokojnym narodzie występują frakcje bardziej radykalne i doszło do pojedynczych utarczek z policją, gdzie oberwała właśnie policja (mająca zakaz użycia siły) i wybuchło również parę bomb. Jedynym środkiem transportu, działającym bez zarzutu jest tak zwany "sky train" (kolejka zbudowana ponad dachami na estakadzie) i metro, no i oczywiście tramwaje wodne kursujące po głównej rzece (Chao Phraya). Na udało się bezboleśnie poruszać po mieście, choć kilka razy utknęliśmy w mega korkach. Poniżej parę fotek z demonstacji:





A z doznań kulinarnych? Cóż, zaczęliśmy od klasyki czyli "pad thai" - makaronu ryżowego smażonego z różnymi dodatkami (to pierwszego wieczoru), potem wczoraj na lekki lunch obowiązkowo zupa (oj, często o niej marzę w Polsce!) z nudlami i różnorakimi dodatkami. Wprost przepadam za nią! Tajowie jedzą taką zupkę na śniadanie, na obiad lub na kolację :-) Można ją dostać wszędzie, niemalże na każdym rogu i o każdej porze.


 A wieczorem udaliśmy się do dzielnicy chińskiej, gdzie jedna z głównych ulic o zmierzchu przechodzi transformację i staje się wielkim bazaro-restauracją, ze stolikami szczelnie wypełniającymi każdy centymetr chodnika i częściowo jezdnię (więc trzeba bardzo ostrożnie lawirować między stołami, ludźmi i samochodami). Po wcześniejszych konsultacjach udaliśmy się do najbardziej polecanej restauracji z "sea foodem" w mieście - "T&K Sea Food" (oczywiście chodzi o wszelakie ryby i owoce morza) Sama restauracja nie jest wielka, ma klimatyzowane wnętrze, lecz któż by wieczorem chciał się zamknąć w czterech ścianach i pozbawić się możliwości rozkoszowania się wyjątkową atmosferą ulicy? Cały róg gęsto zastawiony jest stolikami, między którymi krąży obsługa i co chwilę donosi parujące, świetnie przygotowane dania. Wybór był niesłychanie trudny! I tu zdałam się na intuicję mojego męża, który w sprawach ryb i temu podobnych jest specjalistą. Zamówiliśmy porcje grillowanych bardzo dużych krewetek, który były tak świetnie przygotowane, że wprost rozpływały się w ustach! Niesamowicie soczyste i aromatyczne zachwyciły nas bez reszty! Potem kalmary w panierce :-) I tu podobnie, pyszne, delikatne i soczyste krążki kalmarów... Kto jada takie rzeczy wie jak często słaby kucharz zepsuje kalmara i w efekcie biedne stworzenie konsystencją przypomina gumę i jest ciężkie do przeżucia.Na koniec wjechała ryba z grilla (grillowana w folii). Jedynym dodatkiem była zwinięta wewnątrz trawka cytrynowa. I również w tym przypadku nie było rozczarowania, ryba była wilgotna, soczysta, aromatyczna i mięciutka i nie muszę dodawać, że zniknęła w mgnieniu oka. Jednym słowem kolacja doskonała! Każdemu planującemu wizytę w tym mieście gorąco polecam!!! Poniżej oczywiście kilka fotek z naszej uczty!






A jako dodatek, zamówiliśmy "zieleninę" ("morning glory" o ile się nie mylę) ze świeżymi grzybkami i świeżym mięskiem kraba w rewelacyjnym, aromatycznym sosie!




No a dziś, podczas spaceru przez uliczki chińskiej dzielnicy, nie mogłam przejść obojętnie obok mojego kolejnego ulubionego specjału, szaszłyczków z wieprzowych kawałeczków, tzw "satajów", przygotowywanych przez uroczą młodą dziewczynę na grillu w słodkim sosie :-)


Bangkok ma to do siebie, że trudno być tu obojętnym, trudno nie zachwycić się tym miastem, a jednocześnie po dwóch-trzech dniach nachodzi większość odwiedzających nieodparta potrzeba opuszczenia tego miejsca, głównie ze względu na zgiełk, hałas i ogólne znużenie tempem tego miasta. Jutro ruszamy więc dalej, na północ do Chiang Mai!


Arrived once again in Bangkok! Hot, humid and busy as usual but a bit different this time. This is due to the political demonstrations. The protesters are trying to oust the current PM. Large parts of the city center are completely closed to traffic. The protesters have built enourmous tented camps. On the one near where we are staying they have erected a big stage where there is entertainment and political speaches throughout the day and night. Typical of the Thais, where there is money to be earned, food stalls, stalls selling clothing, nick nacks and odds and ends, have appeared all around and to the onlooker it looks more like a festival that a demonstration (photos above). So far it doesn't seem to affect the tourists. Although this is not our first time in Bangkok, there are still lots of new  places to explore, mostly food orientated. This time one evening we went to Chinatown to a seafood restaurant which is supposedly best in Bangkok. They were correct! We had an absolute magic meal, beautifully cooked (see photographs) and then we had a stroll around the area.
We also tried street food, which really is our favourite, once again see the photoes. Chinese New Yaer is approaching (31st January, the Year of the Horse is coming) and Chinatown and other parts of the city are preparing for this festival.
We are moving north to Chiang Mai by the "Special Express", which takes over 12 hours and is invariably late. More to follow.

5 comments:

  1. zazdroszcze wam tych podrzoy i..smakow;))

    ReplyDelete
  2. Ja coraz bardziej niecierpliwie przebieram nózkami czekając na swoje doznania kuchenne :) Dobrze, że napisałaś o tych demonstracjach i korkach bo zastanawiałam się jak to jest (strona MSZ na razie łagodnie ostrzega nie odradza jeszcze wyjazdu) - lecimy przez Bangkok i wracając mamy nocleg właśnie tam

    ReplyDelete
    Replies
    1. Basik, zupełnie nie macie się czym stresować! Najlepiej poruszać się po mieście sky trainem i kolejką z lotniska, te funkcjonują doskonale.Oczywiście po rzece też się świetnie przemieszcza. Gdzie będziecie spać w Bangkoku? I kiedy? My też tam wracamy to może się spotkamy???

      Delete
    2. Jeszcze nie zaklepaliśmy żadnego hotelu. W Bangkoku mamy jedną noc i to w sumie tylko noc z 27 na 28 lutego, Wy pewnie będziecie w najlepsze odpoczywać nad morzem.

      Delete
    3. My przyjedziemy 1 marca na 1 noc i wylatujemy 2-ego :-)
      Mogę polecić Agodę do zarezerwowania sobie hotelu i wygodnie się śpi w okolicy Silom Rd, można bez problemu dojechać z / na lotnisko kolejką i sky trainem. Przejazd nie zajmuje w sumie więcej niż ok. 45 minut.
      Pozdrawiam i bawcie się dobrze!!!

      Delete